Karl-Petter Thorwaldsson
Close
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, här på Transportkongressen förra året.
Close

Var fjärde LO-medlem röstade på SD

Politik. Signalen har gått fram. Den hälsningen skickar LO:s ordförande till de över 300 000 medlemmar som röstade på Sverigedemokraterna.

– Jag hoppas att ni tar en ny övergripande titt på vilket samhälle vi vill ha, säger Karl-Petter Thorwaldsson till SD-väljarna. Vi har slarvat med migrationspolitiken, den signalen har gått fram. Men vill ni ha en högerpolitik på köpet?

Siffrorna på hur stor andel av LO:s medlemmar som röstade på de olika parterna skiftar. En uppgift kom i tv under valkvällen, och i går presenterades reviderade siffror från SVT:s valundersökning.

Gårdagens rapport från den så kallade valun säger att Socialdemokraterna fick 41 procent av rösterna från de LO-anslutna. Sverigedemokraterna fick 24 procent. S är fortfarande störst bland arbetarna, men har tappat rejält. SD däremot har ökat sitt stöd inom LO-yrkena.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson litar inte riktigt på valun eller andra opinionsundersökningar. Men han har egna siffror, utifrån LO:s frågor till medlemmarna. De skiljer sig inte jättemycket från den reviderade valun:

– Vi utgår från det vi vet, säger han. Och då ligger S en bit över 40 procent och SD en bit över 20.

SVT:s valundersökning visar att Sverigedemokraterna är starka bland arbetslösa och allra starkast i gruppen som har sjuk- och aktivitetsersättning.

– Det är svårt att bryta de socioekonomiska mönstren, kommenterar Karl-Petter Thorwaldsson.

Hans recept inför kommande val, då han inte vill se fler SD-röster bland medlemmarna, bygger på självkritik:

– Vi måste vara närvarande i medlemmarnas vardag, på deras arbetsplatser även mellan valen. Vi ska vara på gymnasierna. De allra flesta har i dag redan ett jobb när de går ut skolan, både på yrkesprogrammen och de teoretiska.

Karl-Petter Thorwaldsson fortsätter:

– Sedan när de blir med i facket måste vi dejta dem. Åtminstone hälften av de runt 50 000 som går med i ett LO-förbund varje år behöver vi få med på en utbildning. Det handlar om att ge dem kunskap om vad facket står för värderingsmässigt. Att alla människor har lika värde.

Till sist: Hur tänker du kring regeringsbildandet?

– Önskedrömmen är att Stefan Löfven kan bilda en egen regering och göra upp med de rödgröna eller ett eller flera borgerliga partier i sakfrågorna. Men det troliga är att Moderaterna och Kristdemokraterna bildar regeringen med stöd av SD.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Micke Nyström:
    23 september, 2018

    Tyvärr så förstår nog inte alla som röstat på sd vad det innebär för alla som är sjukskrivna eller arbetslösa.
    Ingenting lär ju bli bättre med dom i makten.

  2. Örjan Torpe:
    15 september, 2018

    "alla människors lika värde". De socioekonomiska faktorerna avgör hur man röstar, så paradoxen är att de som känner att de inte har lika värde som andra människor röstar på SD. "Vi har misslyckats med integrationen". Vad är då integration, den frågan ställer man sig, att ha ett jobb? Många LO medlemmar som röstar på SD har ett jobb, har de då en större samhörighetskänsla med de som är sjuka och arbetslösa än övriga väljare? Är en SD röst således en solidaritetsröst för de svaga grupperna i samhället. Med den analys som Transport gör av SD väljare så kan det vara på detta sättet. Nästa steg är skydd av normer, kvinnor som bär tvångsplagg, inte får använda samma ingång i religiösa etc rum är inte de normer som vi har i Sverige. Det leder till en normkonflikt som är segregerande för samhället i stort Skapar det solidaritet?.

Lästips:

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.