Våra avtal bör upphöjas till lag

Krönika. Facket kan inte längre säkra avtalsenliga villkor på hela den svenska arbetsmarknaden. Det göder de främlingsfientliga stämningarna.

Sedan det blev klart att Sverigedemokraterna fick nästan 13 procent i riksdagsvalet har det skrivits spaltmil om orsakerna. Det verkar finnas enighet om att en absolut majoritet av de som röstade på SD varken är rasister eller i egentlig mening ideologiskt övertygade Sverigedemokrater. I stället ser de ett gap mellan de goda ambitionerna att öppna Sveriges gränser för flyktingar och arbetssökande, och den faktiska förmågan att integrera dem som kommer hit.

Då handlar det växande SD-stödet snarare om kritik mot bristerna i integrationspolitiken än mot ett generöst flyktingmottagande. Den kritiken är befogad. Det syns i de segregerade bostadsområdena, i de fallande skolresultaten, i delar av gängkriminaliteten och den höga arbetslösheten. Så länge inte regeringen och de genuint demokratiska partierna tar ansvar för integrationspolitikens brister är risken stor att de främlingsfientliga organisationerna växer.

När det gäller arbetsvillkoren är situationen mycket speciell. Av hävd har Sverige inga lagstadgade minimilöner. I stället har parterna på arbetsmarknaden tagit ansvar för att upprätthålla anständiga villkor via kollektivavtal. Det systemet fungerade relativt bra fram till Lavaldomen, men har efter den försvagats kraftigt. Lägre facklig organisationsgrad och bristande kunskap om hur den svenska modellen egentligen fungerar har bidragit till den negativa utvecklingen.

Inom ett antal sektorer kan facket inte längre garantera konkurrensneutralitet och anständiga villkor på arbetsmarknaden. Den bristen är en av orsakerna till SD:s framgångar. När arbetare med avtalsenliga villkor bokstavligen blir av med jobben för att ersättas med billigare arbetskraft, och deras fackföreningar inte längre kan garantera avtalsenliga villkor, uppstår gigantiska problem.

Den legala grunden för fackets viktiga arbetsuppgift försvann med Lavaldomen och EU:s regler om fri rörlighet för tjänster och arbetskraft. Det är inte bara inom Transports branscher detta händer. Vi ser liknande tendenser inom exempelvis fastighetsskötsel och jordbruk.

I våra grannländer Norge och Finland har man försökt lösa problemen med lönedumpning och marknadsstörningar, genom att allmängiltigförklara kollektivavtalen i särskilt utsatta branscher. I de länderna upphöjs gällande kollektivavtal till lag.

Systemen skiljer när det kommer till kontrollsystem och sanktioner. Gemensamt är i alla fall att alla företag som verkar i Finland eller Norge i mer än någon vecka, ska betala sina anställda i enlighet med gällande kollektivavtal – med vissa Lavalbegränsningar.

Samtidigt finns ett beställaransvar. Det gör att företag och myndigheter som upphandlar en tjänst är ansvariga för att leverantörer och underentreprenörer följer reglerna. Sverige bör följa samma väg. Facket i allmänhet, och LO-förbunden i synnerhet, måste våga erkänna att de inte längre kan hantera en kombination av EU- begränsningar och en kaotisk och heterogen arbetsmarknad, där servicebranscherna har stora inslag av invandrad arbetskraft.

Kravet på allmängiltiga kollektivavtal behöver inte betyda att alla Sveriges kollektivavtal upphöjs till lag. Så är det varken i Finland eller Norge. I stället gör parterna och myndighetsföreträdare bedömningar om var konkurrensvillkoren är så brutala att de anställda hamnar i en nedåtgående spiral av lönedumpning och undermåliga arbetsvillkor.

Kort sagt måste staten ställa sig som garant för att fackligt organiserade arbetare, med kollektivavtalsenliga villkor, inte kastas ut och ersätts av billig arbetskraft. Nu när facken inte längre kan och får bära det ansvaret.

Detta är en av flera åtgärder som krävs för att tränga tillbaka Sverigedemokraterna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Dödligaste året på över ett decennium

Ledare. Året började kallt och med rejäla snösmockor i hela vårt avlånga land. Det ställde till det ordentligt på stora som små vägar. Vägsträckor där trafiken stått stilla i upp till ett dygn och där personer i närområdet kommit till undsättning med mat och varma filtar.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Arbetare syns sällan i media

Krönika. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.