Debatt. Vi i Transport kan inte acceptera att vår arbetsmiljö eller våra arbetsvillkor är den del som nedprioriteras i jakten på att gå med vinst. Detta är tyvärr en del av att lägsta pris har fått högsta prioritet i de flesta upphandlingar.
De offentliga upphandlingarna i Sverige berör oss alla och värdet av den offentliga upphandlingen uppskattas till ca 800 miljarder kronor årligen. Hur varor och tjänster produceras och vilka krav vi ställer vid upphandling gör stor skillnad för anställda, miljön och samhället. Inom Transports områden är det till exempel branscher som taxi, bevakning, renhållning, godstransporter för att nämna några som påverkas.
Det finns vissa principer i offentlig upphandling som måste följas.
I upphandlingsunderlagen återfinner man ofta en mindre text som binder entreprenören att ansvara för att alla krav på säkerhet, miljö, arbetsmiljö, arbets- och vilotider uppfylls.
Men hur kontrolleras detta?
Vilket ansvar tar den upphandlande enheten för att entreprenörer verkligen uppfyller dessa krav?
Ytterst ansvariga
Politiker i kommuner och regioner är ytterst ansvariga för upphandlingar när det gäller kommunernas och regionernas verksamheter.
Upphandlare och anbudsgivare har möjlighet att motverka osund konkurrens i arbetslivet.
Genom att ställa krav på arbetsrättsliga villkor i enlighet med ett och samma gällande centrala kollektivavtal och genom att begära tydlig dokumentation på utbildning och kunskap kopplat till arbetsmiljö, så begränsas redan vid upphandlingens början, möjligheten för en leverantör att fuska i sin skyldighet gentemot anställda och även upphandlare.
Bör finnas med
Följande bör samtliga förtroendevalda politiker som står upp för den svenska modellen ha med vid diskussion gällande upphandling.
- Att upphandlingar med våra gemensamma skattemedel ska bidra till ordning och reda på svensk arbetsmarknad, att vi lever upp till åtagandena i de globala hållbarhetsmålen Agenda2030 samt till Parisavtalet.
- Att i upphandlingar med våra gemensamma skattemedel värna kvalitet för medborgarna och trygghet för löntagare.
- Att i upphandlingar med våra gemensamma skattemedel utmana idén om lägst pris. Det ska i anbudsförfaranden krävas arbetsrättsliga villkor i enlighet med nationella kollektivavtal. Villkoren syftar till att säkerställa att leverantören erbjuder skäliga arbetsvillkor till arbetstagarna vid utförandet av kontraktet. Villkoren ska gälla både i leverantörens egen verksamhet och hos de underleverantörer som direkt medverkar till att fullgöra kontraktet.
- Att i samband med att förfrågningsunderlag tas fram, bjuda in aktuella fackförbund för råd inom sitt kompetensområde.
- Att tillsyn sker i samarbete med aktuella fackförbund rutinmässigt och fortlöpande under tiden som upphandlingen gäller.
Det är vår roll som fackliga att kräva detta för våra medlemmars bästa och det är upp till samtliga förtroendevalda politiker, som säger att de står upp för schysta villkor och den svenska modellen, att börja arbeta i denna viktiga fråga!