Varken ordning eller reda i åkeribranschen
Ombudsman Tommy Jonsson har jobbat flera år i förbundets projekt, Ordning & reda i åkeribranschen. Hans budskap är ingen statushöjare för näringen.
– Vi kartlägger avarterna, förklarar han för gymnasielärarna som samlats på Rönnowska skolan.
– I början trodde vi att nu jäklar ska vi äntligen få ta fram konflikthandboken och sätta dit oseriösa företag. Men det visade sig att vi inte kan driva ärenden på det sättet. Vi har inga konfliktvapen som fungerar längre. Åkerierna vi granskar gör oftast inget olagligt, de tänjer bara på reglerna.
Under åren som ombudsman har Tommy Jonsson ägnat en hel del tid åt att kartlägga den utländska trafiken, samtidigt som han snackat med och försökt organisera de lågavlönade förarna. Hur ser han på utvecklingen?
– Den svenska åkerinäringen kommer att överleva, men det finns branschsegment där situationen kommer att bli värre. Vi behöver de utländska chaufförerna, utan dem skulle delar av industrin stanna. Men det ska vara på lika villkor.
Tommy Jonsson menar att lönedumpningen började på allvar i början av 1990-talet, efter Sveriges inträde i EU. Han påpekar också att bilden av näringen, mörk eller ljus, beror helt på var man tittar och vem man frågar.
– Just nu är det kanske tio procent av branschen som har stora bekymmer med lönedumpning och osund konkurrens. Men risken är att det ökar. Staten går redan miste om gigantiska summor i skatter och avgifter. Det är inte bara åkerimarknaden som dumpas, ytterst påverkas hela vårt välfärdssamhälle.
– I projektarbetet har vi träffat chaufförer, bland annat från Rumänien, som säger att de lever som slavar. De får bara resa hem och träffa familjen två gånger om året. Det här sättet att utnyttja människor kommer att sprida sig till övriga LO-förbund, det är jag helt övertygad om.
Politikerna måste vakna, anser Tommy Jonsson.
– Det är absolut nödvändigt att se över regelverken, bland annat cabotaget. Det finns inget skäl att ha regler som medger tre inrikesresor på sju dagar.