Corona

Värmland utbildar förare för coronakörningar

Färdtjänst. I Värmland ska oförberedda färdtjänstförare inte riskera att få köra coronasmittade resenärer. Trafikbolaget ligger i tättruppen när det handlar om att dela upp resenärerna för att skydda chaufförer.

– Vi samarbetar med vården och ambulanstransporterna, berättar Anders Wahlén, chef för servicetrafiken inom Värmlandstrafiken.

Tidigare i dag skrev Transportarbetaren om färdtjänstförare som riskerar att utan skydd och förberedelser få transportera personer med bekräftad eller misstänkt coronasmitta. Transport har lämnat en lång kravlista till flera taxibolag i Region Dalarna för att säkra chaufförernas arbetsmiljö. Smittskyddsmyndigheten har också ändrat sina rekommendationer och tagit bort ambulans som grundkrav.

Strax därpå fick vi tips om regioner som har löst coronatransporterna på annat sätt. Anders Wahlén i Värmlandstrafiken igen:

– Vi har delat upp servicetrafiken i två spår. Luftvägsspåret och resten.

I praktiken betyder detta att alla resenärer med luftvägsproblem hänvisas till vården. Samtidigt har taxibolagen ställt fordon och förare till vårdens förfogande:

– Vi har anpassat och byggt om vissa fordon för att på ett säkert sätt köra dem som kan vara coronasmittade. Vi har också specialutbildat förare som tar de transporterna, säger Anders Wahlén.

Fordonen och förarna, som har fått skyddsutrustning, finns från och med i går i Karlstad, Torsby, Arvika och Kristinehamn.

– Det här är ju en vettigare modell än i regioner där de smittade åker vanlig färdtjänst, säger Ronnie Persson, färdtjänstförare och facklig förtroendeman på Rudskoga taxi i Värmland.

Men han konstaterar samtidigt att företagets skyddsombud inte har bjudits in till någon riskbedömning innan besluten har fattats.

Västtrafik, som driver trafiken i Västra Götaland, har en linje som följer Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendation. Den följer även myndighetens gällande rekommendation som överlåter transportfrågan i coronatider till ”lokala rutiner”.

– Vi har sagt att vi inte ska köra covid-19-sjuka eller misstänkt smittade i sjukresetaxi eller färdtjänsten. Våra fordon ska inte nyttjas till de transporterna, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig för anropstrafiken inom Västtrafik.

Detta informerar bolaget om i bokningen. Som ytterligare försiktighetsåtgärder har färdtjänstbilarnas framsäte stängts av för passagerare. Dessutom bokas ingen samåkning inom färdtjänst eller sjukresor.

– Samtidigt är vi väl medvetna om de transportbehov som finns i vården. Vi sitter tillsammans med regionen för att hitta lösningar, men är inte framme ännu, säger Åsa Björk.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.