Värmlandstrafik bryter med oseriösa taxibolag
Färdtjänst. Transport fick rätt: Värmlandstrafik backar och avbryter upphandlingen av servicetrafik från Trendtaxi. Redan i dag stoppades bolaget från att köra färdtjänst och sjuktransporter i länet.
Det är färdigkört för Trendtaxi i Värmland. Vid en presskonferens i dag, torsdag, meddelade den regionala förvaltningen Värmlandstrafik att man avbryter upphandlingen av färdtjänst från AB Trendtaxi med omedelbar verkan.
Droppen blev att underentreprenören Trendtaxi Uppland, som ägs av brodern till AB Trendtaxi, också förlorade trafiktillståndet. Nu ska andra taxibolag ansvara för färdtjänst och sjukresor i länet.
– Det känns bra. Det är en seger, framför allt för dem som arbetar uppe i nordvästra Värmland, säger Mikael Ladman, ombudsman på avdelning 6.
– Vi har jagat det här bolaget under flera år. De har inte ens tillstånd att köra!
Bakom Värmlandstrafiks beslut ligger också ett fackligt, gemensamt arbete, menar Transports Mikael Ladman. Bland annat har ombudsmän från flera avdelningar varit i kontakt med Transportstyrelsen när det gäller AB Trendtaxi, och Trendtaxi Uppland, som vunnit upphandlingar av servicetrafik också i andra regioner.
I går drog Transportstyrelsen in trafiktillståndet för underentreprenören Trendtaxi Uppland. Enligt Värmlandstrafik är det indragna tillståndet orsak till beslutet att stoppa Trendtaxi från att köra vidare.
Redan i dag har andra bolag tagit över färdtjänst- och sjukresor som skulle utförts av Trendtaxi, bland annat i nordvästra Värmland. Avtalet som taxibolaget har med fyra kommuner där gäller ett tjugotal bilar och är värt drygt 30 miljoner kronor.
– Vad vi gjort när vi i går fick besked om att en av underentreprenörerna, som utför trafiken åt Trendtaxi i norra Värmland, fick återkallat taxitrafiktillstånd är att vi helt enkelt har planerat om all trafik till andra entreprenörer som vi har avtal med. För att vara helt 100 procent trygga på att trafiken bedrivs på ett lagligt sätt, säger Anders Wahlén, chef för Värmlandstrafiks enhet servicetrafik, till SR P4 Värmland, efter dagens presskonferens.
Värmlandstrafiks enhetschef Anders Wahlén fortsatte i sändning:
– Fullt fokus har varit att säkerställa trafiken i dag. Det var 81 transporter som skulle gått med Trendtaxi. Vi har nu startat en snabbutredning hur vi ska lösa det här med avtalen. Det är mycket juridik och mycket pengar.
Den förlängda avtalet med Trendtaxi, som gäller färdtjänsten i Karlstad, stoppas också. Men trafiken ska fortsätta att rulla. Enligt chefen för servicetrafiken, Anders Wahlén, kommer den helt säkert att säkerställas, med andra trafikbolag.
Fackligt arbete
Värmlandsavdelning har under hösten agerat kraftfullt för att komma tillrätta med oseriösa aktörer inom taxi. Det gäller framför allt just Trendtaxi, som vann upphandlingen av färdtjänst i Karlstad så sent som i september – trots att bolaget saknar trafiktillstånd.
Den senaste veckan har fler omständigheter kommit fram: Flera av de taxibolag som ansvarar för eller kör färdtjänst i Värmland saknar trafiktillstånd. Det gäller bland annat bolaget Din Taxi, med samma ägare som Trendtaxi, och som trots det har haft anställda chaufförer.
I måndags polisanmälde facket Trendtaxi för olovlig yrkestrafik. Det efter kontakt med Transportstyrelsen.
– Vi har fått bra gensvar, och enhetschefen Markus Edsbagge kände till problemen med Trendtaxi Uppland, säger Mikael Ladman.
Det ledde till att myndigheten tog beslut om att dra in det nödvändiga tillståndet för yrkestrafik.
– Bolaget äger inte fordonen som kör trafiken och det är inte lämpligt att bara använda ett annat bolags tillstånd för den här trafiken, säger Markus Edsbagge, enhetschef på Transportstyrelsen, till SVT Värmland.
SVT Värmland har i flera inslag granskat upphandlingen av servicetrafiken i länet. I måndags kunde SVT rapportera att chaufförer, som var anställda av Din taxi, uppmanades att byta arbetsgivare till Trendtaxi Uppland.
Trendtaxi AB, vars ägare har säte i Örebro, fick trafiktillståndet indraget tidigare i år. Det då flera bilars taxametrar inte redovisats, trots påstötningar från Transportstyrelsen.
– Det förhindrar skattekontrollen och det blir inte konkurrensneutralt. De seriösa aktörerna kan inte längre konkurrera med de priser som det ger och det är precis det vi vill komma åt med den här lagstiftningen som finns, säger Transportstyrelsens enhetshetschef Markus Edsbagge.
Pågående konflikter
Facket har sedan tidigare flera pågående tvister med Trendtaxi. De rör bland annat att ägaren inte förhandlat organisationsförändringar, återanställningsrätt för en anställd – och utebliven övertidsersättning.
Trendtaxis vd har uteblivit då han var kallad till förhandlingar med Transport i Karlstad. Därför har det gått vidare till centrala förhandlingar, som var planerade att hållas i mitten av december.
Nu väntar förhandlingar som rör den fortsatta trafiken i nordvästra Värmland. Transports ombudsmän är inte oroliga att Värmlandstrafiks beslut skapar arbetsbrist för chaufförerna.
– Det ska inte vara några problem med jobb. Det finns seriösa bolag som kan ta över, men de på plats vet förutsättningarna bäst, säger Mikael Ladman.
– Det gäller bara att se till att det finns bilar. Trafiken ska rulla!