Varning för att ta ut pension i förtid

Är du i 60-årsåldern och lockas av pensionärsrabatt inom kollektivtrafiken? Se upp med att börja ta ut din pension i förtid. Det kan stå dig dyrt i form av sänkt eller utebliven a-kassa – om du plötsligt skulle bli arbetslös.

Varningen kommer från Transports a-kassa och det är inte första gången den höjts. Handläggarna får fortfarande in ansökningar från medlemmar, som börjat ta ut pension före 65 års ålder och oväntat blivit av med jobbet. Förtida pensionsuttag på bara någon eller några hundralappar per månad kan innebära att man förlorar tusenlappar i ersättning från a-kassan, om man oväntat skulle bli av med jobbet.

De nya pensionsreglerna infördes för några år sedan. De innebär att den som jobbar kan börja plocka ut hela eller delar av sin hoparbetade pension redan från 61 års ålder. Enbart blygsamma uttag kan leda till att man kan få pensionsrabatt på tåg och bussar. Andra 60 plussare kan känna sig lockade av att investera pensionsuttagen i olika fonder, som förhoppningsvis kan generera pengar längre fram.

Planerar man att börja plocka ut pensionspengar före 65 år finns det flera saker att tänka på.

• Är du redan arbetslös eller riskerar att bli det ska du kontakta a-kassan innan du börjar ta ut pengar. Det är din skyldighet att meddela kassan eftersom arbetslöshetsersättningen samordnas med pensionen.

Det är just den här samordningen som medför att a-kasseersättningen sänks om du samtidigt får pension. Den sänkningen går inte att komma runt, även om du bara tar ut ett mindre belopp.

• De förtida uttagen innebär att förvärsarbetande inte längre har rätt till 80 procent i ersättning från a-kassan. Beloppet sänks i stället till högst 65 procent av den tidigare inkomsten. Den regeln slår hårt mot löntagare som tjänat mindre än 25850 kronor i månaden. De når inte längre upp till full dagpenning på 680 kronor per dag.

• Till det kommer att det faktiska pensionskapital man börjat ”tulla” av kommer attt räknas bort från inkomsten. Det betyder att a-kasseersättningen sänks ytterligare för den som plötsligt står utan jobb.

• Ytterligare en nackdel, att ta i beaktande, är att månadsbeloppet sjunker rejält när man börjar ta ut sina pensionspengar i förtid. Tumregeln är att pensionen minskar med 6 procent för varje år, före 65.

Carin Florell är föreståndare för Transports a-kassa. När medlemmar ringer till henne och förstår konsekvenserna av de tidiga pensionsuttagen reagerar de:

”Ja, men då avsäger jag mig utbetalningarna av pension.”  Problemet är att det då är för sent. Den som, på kanslisvenska, redan tillerkänts pension kommer i alla fall att få sänkt a-kassa, vare sig han eller hon avstår från fortsatt förtida pension eller ej.

– Samordningen av pension och a-kassa kan jag förstå, det är ju inget konstigt. Men det här att medlemmar inte kan ångra sig när de väl tillerkänts pension är faktiskt för jävligt. I det läget får de här personerna väldigt, väldigt lite i ersättning, men de ska ändå stå till arbetsmarknadens förfogande, säger Carin Florell.

Det bergfasta ”tillerkännandet” grundar sig på en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i maj 2011. Ilskna medlemmar överklagar fortfarande a-kassebeslut, som grundar sig på detta, men slår huvudet i väggen. Domen står fast och alla a-kassor lutar sig mot den, oavsett vad de anser om den.

Kassor i en rad förbund har riktat kritik mot regeln, förklarar Florell. Hon hoppas att arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, ska kunna trycka på för att åstadkomma en regel- och lagändring, så att enskilda inte drabbas så hårt.

Så länge man jobbar på har man givetvis inga problem med bestämmelserna, påpekar Transports försäkringsansvariga Sture Thorsell.

– Men oväntade saker kan inträffa, som att företaget går i konkurs eller att man blir sjuk. De striktare reglerna inom sjukförsäkringen har minskat anställningstryggheten, säger han.

 

Fotnot. Mer information finns på Pensionsmyndighetens hemsida, www.pensionsmyndigheten.se. Du kan också ringa Transports a-kassa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.