Snabbkoll: Varsel och uppsägningar. Illustration: Mattias Käll
Snabbkoll

Varsel och uppsägningar

Av med jobbet? Sverige ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur. Då ökar risken för varsel och uppsägningar. Så fungerar det och det är skillnaden.

1. Varsel

Är en slags varning att arbetsgivaren planerar att säga upp personal. Det sker ofta vid så kallad arbetsbrist. Bra att veta att varsel inte alltid leder till uppsägning.

Företag som varslar har ett lagstadgat ansvar att anmäla det till Arbetsförmedlingen. Det ska ske mellan 2 och 6 månader före den första personen har sin sista arbetsdag. Tiden beror på hur många anställda det är och hur många som varslas.

2. Facket vid varsel

Arbetsgivare som varslar och vill dra ner på personal där det finns kollektivavtal eller medlemmar i facket måste förhandla med facket enligt medbestämmandelagen.

Facket förhandlar om vilka och hur många som ska sägas upp och brukar i regel försöka rädda några tjänster.

3. Uppsägning

Om varslet leder till uppsägningar så har du rätt att jobba kvar under din uppsägningstid. Finns det kollektivavtal är det reglerna där som gäller. Annars gäller lagen om anställningsskydd (LAS).

4. Om du blir uppsagd

Det finns kanske flera kollektivavtalade försäkringar du kanske har rätt till. Om du har fyllt 40 år går det att söka AGB via Afa försäkring. Det är ett engångsbelopp och går att få oavsett om du jobbar hel- eller deltid. Som mest går det att få 56 525 kronor från den.

Om du är med i a-kassan är det viktig att anmäla sig som arbetslös den första dagen av arbetslöshet, för att det inte ska strula med ersättningen.

Om du tjänat mer än taket i a-kassan ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet i Transport. Det är Folksam som är försäkringsgivare. De har också en tilläggsförsäkring för ett utökat löneskydd.

5. Har arbetsplatsen kollektivavtal?

I så fall går det också att få hjälp i omställningen från TSL Trygghetsfonden. De kan hjälpa till att betala en kortare utbildning som kan leda till arbete och ger också coachning och jobbsökartips

6. Papper

Om du blir uppsagd har du rätt till ett skriftligt uppsägningsbesked. Du kan då också anmäla anspråk om att du vill ha företrädesrätt när företaget ska nyanställa.

När du söker a-kassa behöver du ett arbetsgivarintyg. Det är arbetsgivaren skyldig att lämna dig enligt lag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Då var det dags igen…

Debatt. Torsdagen den 17 oktober 2024 slöt alltså Region Värmland genom Värmlandstrafik åter avtal med ett skandalomsusat taxiföretag utan kollektivavtal som ska köra servicetrafik i fyra år med start den 1 maj 2025. UPPDATERAD: Svar från Anders Wahlén, servicetrafikchef, Region Värmland.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?