Varsel och uppsägningar
Av med jobbet? Sverige ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur. Då ökar risken för varsel och uppsägningar. Så fungerar det och det är skillnaden.
1. Varsel
Är en slags varning att arbetsgivaren planerar att säga upp personal. Det sker ofta vid så kallad arbetsbrist. Bra att veta att varsel inte alltid leder till uppsägning.
Företag som varslar har ett lagstadgat ansvar att anmäla det till Arbetsförmedlingen. Det ska ske mellan 2 och 6 månader före den första personen har sin sista arbetsdag. Tiden beror på hur många anställda det är och hur många som varslas.
2. Facket vid varsel
Arbetsgivare som varslar och vill dra ner på personal där det finns kollektivavtal eller medlemmar i facket måste förhandla med facket enligt medbestämmandelagen.
Facket förhandlar om vilka och hur många som ska sägas upp och brukar i regel försöka rädda några tjänster.
3. Uppsägning
Om varslet leder till uppsägningar så har du rätt att jobba kvar under din uppsägningstid. Finns det kollektivavtal är det reglerna där som gäller. Annars gäller lagen om anställningsskydd (LAS).
4. Om du blir uppsagd
Det finns kanske flera kollektivavtalade försäkringar du kanske har rätt till. Om du har fyllt 40 år går det att söka AGB via Afa försäkring. Det är ett engångsbelopp och går att få oavsett om du jobbar hel- eller deltid. Som mest går det att få 56 525 kronor från den.
Om du är med i a-kassan är det viktig att anmäla sig som arbetslös den första dagen av arbetslöshet, för att det inte ska strula med ersättningen.
Om du tjänat mer än taket i a-kassan ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet i Transport. Det är Folksam som är försäkringsgivare. De har också en tilläggsförsäkring för ett utökat löneskydd.
5. Har arbetsplatsen kollektivavtal?
I så fall går det också att få hjälp i omställningen från TSL Trygghetsfonden. De kan hjälpa till att betala en kortare utbildning som kan leda till arbete och ger också coachning och jobbsökartips
6. Papper
Om du blir uppsagd har du rätt till ett skriftligt uppsägningsbesked. Du kan då också anmäla anspråk om att du vill ha företrädesrätt när företaget ska nyanställa.
När du söker a-kassa behöver du ett arbetsgivarintyg. Det är arbetsgivaren skyldig att lämna dig enligt lag.