Magnus Eriksson
Close
Magnus Eriksson pumpar ut spillolja som ska återvinnas. ”Vissa veckor är jag här flera gånger”, säger han.
Close

”Värsta stinkbomben är fettavskiljarna”

Arbetsplats: Slamsugningsbil Skitigt, stinkigt, slitigt och ibland med syra inblandat. Magnus Eriksson jobbar som slamsugare och trivs oerhört bra. – Det bästa med jobbet är friheten, man får sköta sig själv.

Det var vinter och 15 minusgrader. Magnus Eriksson hade gått ner i en oljecistern för att ta ut gammal spillolja.

– Där inne är det svart. Kolsvart.

Han kom ut och så small det bara till i ryggen. År av att slita med tunga slangar tog ut sin rätt i den bitande vinterkylan. Men vintern är över och när det här skrivs, i mitten av april, är han tillbaka på halvtid som slamsugare på Nora åkeri.

Slambilen rullar söderut från Nora förbi gärden som var frosttäckta tidigare samma morgon. Snart är centrala Örebro passerat och Magnus Eriksson framme på dagens första stopp. Ett företag som säljer jordbruksfordon ska bli av med spillolja.

Magnus Eriksson
På spolbilens sida hänger den syrafasta slangen. Den byts ut några gånger i månaden.

Magnus sträcker på sig för att få ner den syrafasta slangen som hänger på bilens högersida.

– Det gäller att ha koll på att de är hela och byta ut dem ofta. Är det ett litet hål kan det börja spruta.

– Vissa grejer vi pumpar ut är väldigt farliga. En gång började det spruta ut en lindrigare variant av syra. Det var hål i slangen och kom lite på armen. Jag hade jacka på mig och ställde mig i nödduschen. En starkare syra hade gått rakt igenom, men då har man så klart skyddskläder, och inte en vanlig jacka, på sig.

Magnus lyfter fjärrkontrollen och slår på sugen. Ett vakuum bildas i tanken och den trögflytande spilloljan börjar sin färd mot återvinning. När han senare på dagen får frågan om vilka ljud som är värst, är svaret självklart:

– Kompressorn. Dagen jag slutar blir det skönt att bli av med ljudet.

Nu anar han att oljetanken börjar bli tom. Han går fram till slangen och petar på den med foten.

– Snart kommer det att börja rycka om den. Då vet jag att det är tomt. Det gäller att vara beredd. Hinner man inte stänga av i tid kan man få sig en ordentlig smäll. Den här kan rycka sönder armar och axlar på en.

Magnus Eriksson
Hade någon lånat bilen dagen innan? När Magnus Eriksson skulle tömma tanken upptäckte han något förvånad att det låg en hel del sten där i.

Det bästa med jobbet:

– Transportledaren får in jobb, sen sätter han ut vilka jag ska göra. Det är ingen som bryr sig om vilken ordning jag gör dem. Det är en frihet, säger Magnus Eriksson.

Han rattar vant fram på gatorna. Behöver inte titta på gps:en. Gatorna sitter i ryggmärgen efter sammanlagt 16 år med buss och senare taxi med början under 1980-talet.

Resorna gick inte bara i Sverige. Bussarna körde han genom hela Europa. Då handlade det om att läsa kartor och memorera färdvägar. Men ibland blev det inte som planerat.

– Vi skulle över till Polen från Östtyskland. Vägen var avstängd så vi fick tips om en annan väg. Till slut såg vi gränsstationen. Det var bara ett gärde mellan mig och tullstationen som var på andra sidan. Men gärdet höll. Vi kom ut på en väg 50 meter före tullstation. Tullarna såg lite oroade ut. Det kostade mig fem kilo kaffe och två toarullar, på den tiden kunde man muta sig fram.

Under flera resor körde han ungdomsgrupper från kyrkan med hjälpsändningar till barnhem i Polen.

– Jag kommer aldrig att glömma glädjen som barnen visade för två apelsiner, det sved i hjärtat att se.

Magnus Eriksson
Just här har det kleggat ihop sig. Magnus Eriksson får springa mellan hålen och testa några olika varianter för att få stoppet i en infiltration att släppa

När han spolar ur tanken luktar det lite bränt från spilloljan. Det finns bara en vag aning om att den här tanken ibland fraktar annan skit.

– Brunnarna med avföring luktar bara lite precis där jag står, den värsta doften är några meter från mig. Där har det blandats med syre och luktar riktigt, riktigt illa.

Storkök, skolkök, restauranger. Det är där de finns. Värsta stinkbomberna: fettavskiljarna.

– Det är en doft som jag aldrig kommer vänja mig vid. Jag blir inte kväljd av det men det luktar förbannat illa. Pizzeriornas fettavskiljare luktar nog värst. När fettet har härsknat där, det är vedervärdigt.

Nu följer Magnus Eriksson faktiskt sin gps. Stadens nybyggda områden har han inte koll på. Här är husen stora och många har pool. Vi lämnar den allmänna vägen och kör in på en grusväg. Kunden vinkar in bilen. Det är lite tajt men det går att backa ner på gården.

– De privata jobben är oftast roligast. Kunderna har problem när man kommer och är tacksamma när man har löst dem.

Magnus Eriksson
Ett specialmunstycke för spolslangen. Hålens vinkel gör att munstycket roterar och kan gräva sig fram där en vanlig spolslang inte räcker till.

Magnus Eriksson drar slang från rulle och släpar med det ett 50-tal meter till en trekammaranläggning som behöver spolas ren. Han släpper ner slangen, vinklar huvudet åt önskat håll och trycker i gång spolningen med fjärrkontrollen. Längst fram på slangen sitter ett munstycke som sprutar lite vatten framåt, men det mesta skjuts tillbaka för att den ska kunna pressa sig genom en okänd blandning vätskor och materia som kleggat ihop sig. Han försöker komma till ett speciellt luftningshål, men kommer först inte fram till hålet han siktar på. Till slut kommer han på att lösningen är ett roterande munstycke. Han har bra koll på hur det ser ut under marken.

Trött på buss och senare taxi valde Magnus Eriksson att bli grävmaskinist som egenföretagare.

Han trivdes i jobbet och det gick ganska bra. Sedan:

– Jag gjorde helt enkelt tre kompletta miljöanläggningar hos kunder som inte ville betala för sig, samma månad. Så jag fick en smäll på 400 000 som jag inte hade råd att betala. Så det var bara att kasta in handsken och gå i konkurs. Jag har betalat av det där under många år. Men nu börjar det bli klart.

– Samma dag som jag la ner firman blev jag erbjuden jobb som slambilsförare på min nuvarande arbetsplats. Så på ett sätt kan man säga att cirkeln är sluten. Förr grävde jag ner brunnarna, nu tömmer jag dem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Slambilschauffören Jimmy Söderström sprider ”brunsås”, Dustex, på vägarna i ett tomtområde på Ingarö. ”Dustex är melodin nu, en restprodukt från trävaruhanteringen som består av kåda och vatten. Den binder vägdamm och är bättre för miljön än salt”, förklarar Jimmy.

Dagens uppdrag: Sprida ”brunsås”

Slambilschaufför. – De flesta tror nog som dagisbarn att vi mest suger bajskorvar, men vi håller på med en massa olika grejer. Vi kör fett, vi kör olja. Vi kör, suger och tömmer i stort sett allt, har olika bilar för olika uppdrag. I dag ska jag ut och sprida ”brunsås”.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.