Krönika. Ett dramatiskt år närmar sig sitt slut och det är tid att försöka sig på en sammanfattning.
Situationen i Mellanöstern och Nordafrika har drivit miljoner människor på flykt. Tiotusentals flyktingar har mött sitt öde i Medelhavets kalla vatten. Utnyttjade av skrupelfria människosmugglare som tjänar stora pengar på andra människors olycka.
Bilden av den döda pojken Aylan Kurdi på stranden i Turkiet berörde en hel värld.
Terrordåden runt om i världen är ett hot mot det öppna och toleranta samhälle vi vill ha. Det dröjer länge innan vardagslivet är tillbaka i Frankrike, Trollhättan och på många andra platser runt om i världen.
I Sverige har vi alltid tagit hand om människor som farit illa i krig eller varit förföljda för sina åsikters skull. Men under hösten fick vi en grym påminnelse om att alla som bor i vårt land inte är humanister. Bränderna på ett antal tilltänkta asylboenden är inget annat än en skamfläck för Sverige.
För att komma till rätta med ursprungsproblemen krävs politiska åtgärder på hög internationell nivå. Det måste bli ett slut på kriget i Syrien, Islamiska staten (IS) måste besegras, Turkiet måste besinna sig i sitt hat gentemot kurderna och Ryssland måste dra sig tillbaka från Ukraina. Demokratirörelserna i Nordafrika och Mellanöstern måste stärkas och utvecklas. Religionsfrihet måste respekteras av alla.
Världens ledare har ett ansvar som vi ständigt måste påminna dem om.
Det pågår en oroväckande utveckling runt om i världen, inte minst i Europa, där partier med öppet fascistiska och nazistiska ideologier tar allt större plats i de nationella parlamenten. I försvaret för ett öppet och demokratiskt samhälle är det viktigt att aldrig låta deras lögner stå oemotsagda.
I Sverige har debatten kring arbetslösheten och hur den ska bekämpas fortsatt, trots att den faktiskt har sjunkit. Krav på sänkta ingångslöner har framförts från en mängd olika debattörer, inte minst inför den kommande avtalsrörelsen. Men det är helt andra politiska åtgärder som behövs, exempelvis bättre matchning inklusive vuxenutbildningar som kan öka rörligheten på arbetsmarknaden. Höjningen av taket i arbetslöshetsförsäkringen är ett steg i rätt riktning.
För Transports vidkommande fortgår arbetet mot social dumpning inom både taxi- och åkerinäringarna. Målet med vårt engagemang i medborgarinitiativet Fair transport Europe är 75 000 namnunderskrifter senast den 14 september 2016. Initiativet leds av Europeiska transportarbetarfederationen. En miljon namnunderskrifter fördelade på EU-länderna krävs för att vi ska kunna tvinga EU kommissionen att vidta åtgärder mot det moras som i olika former återfinns inom alla transportslag.
Förbundets fokus på klimatfrågorna fortsätter att väcka beundran. Därför var det naturligt att Transport var representerat vid COP21 mötet i Paris. Glädjande nog lyckades man träffa ett avtal om den framtida miljöpolitiken. Förvisso inte så långtgående som var önskvärt, men det måste ändå betraktas som en stor framgång efter mer än tjugo års förhandlande.
Sist men inte minst vill jag passa på att önska er alla en god jul och ett gott nytt år.