Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.
Close
Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.
Close

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

– Fast jag visste att jag var oskyldig började jag fundera under tiden som tvångsledig. Jag trodde att det skulle gå snabbare, ta några dagar eller högst en vecka att få tillbaka körkortet. För någon med egen bil hade det ju varit som att sätta företaget i konkurs att bli stående i tre veckor, säger Emil Bärtas.

Han arbetar sedan 2020 i Gävle på ett större åkeri med filialer i flera städer i norra Sverige. Fredagen den 1 mars i år blev han stoppad av polis strax efter midnatt. Emil hade då haft en körning till Örebro och var på väg att tvätta lastbilen för att tidigt dagen efter åka till ett event, tillsammans med en arbetsledare på åkeriet.

– Jag var trött, hade jobbat hela dagen och ville egentligen bara hem. Och när polisen stannade mig låg jag för nära bilen framför, säger Emil.

Att han låg för nära erkänner han, men det är det enda. Poliserna på plats misstänkte dock att Emil var drogpåverkad. Kriterier: Han visade oro, hade vidgade pupiller och muntorrhet.

– De lös i ögonen och jag fick göra pennprovet, som jag klarade. Jag var trött men helt nykter. De poliser som stannade mig kunde inte ta beslut utan tillkallade ett befäl.

Negativt urinprov

Emil Bärtas fick följa med till sjukhuset för drogtest. Urinprovet var negativt.

– Man tycker att de skulle ha gått på det. Men de skulle ta blodprov och förklarade att de skulle ta körkortet i väntan på svar och att det kunde ta en vecka, säger han.

Samtidigt är Emil noga med att understryka att han blev bra bemött av poliserna, att de bara gjorde sitt jobb. Men att hela ärendet tagit för lång tid.

Den 14 mars lades utredningen om misstänkt drograttfylla ned. Också det andra provet visade att det varken fanns alkohol eller droger i blodet. Alla misstankar var avskrivna. Men efter det dröjde det ytterligare en vecka innan Emil fick samtalet om att han fick hämta ut sitt körkort. En anledning är att Transportstyrelsen använde sig av traditionell postgång och inte digitala tjänster, som exempelvis Kivra.

– Jag fick till slut veta att det kunde ta fyra veckor innan Transportstyrelsen tog ett beslut. Även om det är på tok för lång tid kändes det ändå skönt att höra att det fanns ett slutdatum.

Tvungen stanna hemma

I väntan på att kunna återgå till jobbet var Emil Bärtas tvungen att vara hemma. Arbetsgivaren har nolltolerans mot droger och i avvaktan på svar också från blodprovet fick Emil inte andra arbetsuppgifter, varken på Gävlefilialen eller någon annan av åkeriets filialer.

– Lönefrågan var uppe, och jag fick frågan om jag ville ta ut semester, säger Emil, som valde att ta ut 10 semesterdagar.

När det gäller frågan om lön, och eventuell möjlighet till omplacering, låter Transportmedlemmen Emil Bärtas facket och arbetsgivaren sköta frågan.

– Är det nåt jag lärt mig av det här? Tja, det skulle väl vara att inte ligga för nära framförvarande fordon, säger han.

Niclas Sandström är ombudsman på Transports Gävleavdelning. Han tycker att det är orimligt att Emil inte kunnat arbeta, och varit helt utan lön, under det att utredningen pågick.

– Både jag och arbetsgivaren tycker egentligen att det är helt åt skogen. Men jag menar att man borde gjort en omplaceringsutredning och att det måste finnas andra arbetsuppgifter, det är ett stort åkeriföretag, säger Niclas Sandström.

– Det är också horribelt att det tar så lång tid. Det är polisen och Transportstyrelsens fel, men det är Emil som får betala priset.

Överläggningarna med åkeriföretaget lokalt har dock inte gett resultat och Niclas Sandström har nu hemställt om central förhandling.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Dick M:
    12 januari, 2025

    Är åt skogen att se godtyckligt kan ta körkortet av någon där atr nan tycker en sak fakta borde gälla och nan ör väl alltid oskyldig till motsatsen bevisats men ser gäller väl inte nya poliser

Lästips:

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Både barn och barnbarn har fått åka med Erika Trell i lastbilshytten under årens lopp.

I början fick Erika mycket gliringar från äldre män

Mötet. Erika Trell har jobbat inom transportbranschen sedan 1987. Sedan dess har mycket förändrats, men Erikas passion för chaufförsyrket är fortfarande kvar.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.