Veddigeåkeri försatt i konkurs
Åkeri. Lundåkra frakt är försatt i konkurs. Bolaget tog över körningar och lokaler efter det omdebatterade åkeriet Andreassons i Veddige. Paret Andreasson satt i ledningen för Lundåkra innan de försattes i personlig konkurs. De litauiska förare som bemannat Lundåkrabilarna är blåsta på lönen.
Andreassons åkeri blev omskrivet för några år sedan. Makarna Yvonne och Kalle Andreasson hade satt i system att bemanna dragbilar med lågbetalda utländska förare. Chaufförerna blev inte anställda, utan togs in som egenföretagare.
Det var ett upplägg som både Skatteverket och Arbetsdomstolen underkände. Tvisten slutade med personlig konkurs och stora skatteskulder för åkarparet.
Fast verksamheten gick inte i graven, utan återuppstod i Lundåkra frakt. Ett bolag som makarna tidigare köpt och suttit i ledningen för.
– Lundåkra frakt tog över allt från Andreassons åkeri. Lokaler, kunder, telefoner. Man kan fundera över speditörer och transportköpare som inte är mer nogräknade, säger Tommy Jonsson, ombudsman i Transport som jobbar med förbundets satsning ordning- och reda i åkerinäringen.
De senaste veckorna har Tommy Jonsson samarbetat med transportfacket Solidarumas i Litauen. Det visar sig att Lundåkra frakt tagit in utländska chaufförer genom det litauiska bemanningsföretaget Raisitra.
VD:n i Raisitra har tidigare jobbat som chaufför på Andreassons åkeri i Veddige.
Enligt uppgift har Raisitra debiterat Lundåkra frakt 1 300 kronor per förare och dag. Det är drygt 150 kronor i timmen – pengar som ska täcka lön, traktamenten, försäkringar och bemanningsföretagets omkostnader. Hur mycket förarna verkligen fått i lön eller ersättning är oklart.
I april fick Solidarumas signaler om att chaufförerna inte fått ut sin lön. Som skäl angav Raisitra att Lundåkra inte betalat fakturan.
Den 10 maj försattes Lundåkra frakt i konkurs vid Varbergs tingsrätt. Kort innan kraschen klev två företrädare ur styrelsen. In kom två män, 79 och 80 år gamla. Båda har rader av bolagskonkurser på meritlistan.
Ombudsman Tommy Jonsson säger:
– Vi har bildat ett nätverk och håller på och ser över vilka andra svenska åkerier som tagit in chaufförer från Litauen. Vi ska också resa till Litauen för att träffa ledningen för Raisitra.