Ledare

Vem är fackpamp?

Ledare. I januari tog tv-programmet Uppdrag granskning upp konflikten i Göteborgs hamn, som primärt utkämpas mellan containerjätten APM Terminals och Hamnarbetarförbundet. Men även Transport har en nyckelroll i tvisten.

Uppdrag granskning tog i det timslånga avsnittet ställning för Hamnarbetarförbundet (HF) på ett sätt som reser frågan om Sveriges television levde upp till kravet i sändningstillståndet. Där sägs att rapporteringen ska vara saklig och opartisk.

En prövning i Granskningsnämnden för radio och tv hade varit intressant. Hela inslaget i Uppdrag granskning framstod som tendentiöst och på flera avgörande punkter valde reportrarna att inte redovisa fakta:

  • att Transport är landets största hamnfack och att Transport organiserar mer än en tredjedel av de anställda i APM Terminals.
  • att APM faktiskt inte hade fått fredsplikt om de valt att teckna avtal med HF. I så fall hade ju Transports medlemmar, över en tredjedel av personalstyrkan, varit avtalslösa och fria att ta till strejkvapnet.
  • att APM Terminals är med i arbetsgivareorganisationen Sveriges Hamnar och därmed bundet av det avtal som Sveriges Hamnar tecknat med Transport. Om APM i det läget skriver på, och tillämpar, ett separat avtal med HF riskerar bolaget en fällning i Arbetsdomstolen.

Jämförs med diktatur

I Uppdrag granskning utmålas svenska fackförbund, utom just HF, som toppstyrda. De jämförs med diktaturer.

I HF:s retorik ingår också att utmåla Transport som toppstyrt, med fackpampar som har makten. Vad är en fackpamp i så fall?

HF:s lokala avdelningsordförande i Göteborg, Peter Annerback, har i många år jobbat fackligt på heltid. Lönen har betalats av arbetsgivaren, som på senare år varit APM Terminals.

Annerback har för sitt fackliga uppdrag lyft 45 219 kronor i månaden från arbetsgivaren. Bolaget har gått med på detta – trots att HF inte tecknat avtal och inte varit bundet av fredsplikt. Enligt förtroendemannalagen är just kollektivavtal annars en förutsättning för att få jobba fackligt på betald tid.

Tjänar 7 000 mer

Enligt ett förhandlingsprotokoll från 2006 ska HF:s ordförande i Göteborgs hamn ha en fast lön ”som motsvarar genomsnittet för hamnarbetare föregående år”. Det innebär att de anställda i APM Terminals i snitt tjänade 45 219 kronor åren 2015–2016.

Deras lön – och Peter Annerbacks lön – ligger därmed mer än 7 000 kronor över slutlönen för en lokalombudsman i Transport.

När konflikten eskalerade på senhösten 2016 drog APM in lönen som Peter Annerback fått för det fackliga heltidsarbetet. HF hävdar att indragningen är ett brott mot hans personliga anställningsavtal och kontrade med en stämning till Arbetsdomstolen.

Domen har ännu inte fallit.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Burväktaren:
    22 januari, 2018

    @Leif Holmgren; När jag valdes in i den lokala klubbstyrelsen på min dåvarande arbetsplats 2002 som suppleant, fanns det flera kollegor som började kalla en för just "fackpampen". Jag hade ingen facklig tid som arbetsgivaren eller det lokala facket betalade för utan hade min ordinarie låga lön och fackligt arbete skedde oftast på fritiden, kvällar och helger.

    Varför beskriver jag hur jag hade det? - Jo, det mindre smickrande epitetet "fackpamp" används i samhället slentrianmässigt och ligger i betraktarens ögon och vad vi enskilt tycker om uttrycket kan givetvis inte någon organisation svara på... Men så här beskriver Svenska Akademiens ordlista ordet "Pamp":

    pamp substantiv ~en ~ar
    1 ⟨ngt nedsätt.⟩ makt­fullkomlig mans­person ofta in­om fackförenings­rörelsen el. politiken

    Hur beskriver du en fackpamp?

  2. Jan Lindkvist:
    22 januari, 2018

    Jag är övertygad om att varken Hamnarbetarförbundets eller Transports företrädare är "fackpampar". Därför ogillar jag den sortens retorik och anklagelser. Dagens fackförbund verkar i ett samhälle där allt färre människor arbetar politiskt och fackligt, ideellt på sin fritid. Det har gjort att mycket av det fackliga arbetet (värva medlemmar, starta fackklubbar, biträda medlemmar som fått problem etc) måste bedrivas av anställd personal. Eller av fackliga förtroendemän som får ersättning.
    Jan Lindkvist

  3. Leif Holmgren:
    22 januari, 2018

    Vad är då en fackpamp enligt er?
    För ni menar väl inte seriöst att det bara är Hamnarbetarförbundet som har sådana?

  4. Burväktaren:
    22 januari, 2018

    @Emil Boss; Om den lokale ordförande för Hamnfyran i Göteborg tjänar 45000 kr i månaden och har 100 medlemmar borde den lokale ordförande för Transportfemman i Stockholm (största avdelningen i Transport) tjäna 1,2 miljoner kr i månaden...Om vi nu ska tala om jämförbara löner...(?)

    Att jämföra med Transports förbundsordförande är irrelevant då denne har ansvar för hela Sverige och samtliga kollektivavtal till skillnad från Hamnfyrans ordförande som har sin dominion innanför stängslet i just den hamnen.

  5. Jan Lindkvist:
    22 januari, 2018

    I Sverige tecknar LO-facken rikstäckande avtal för att motverka att arbetare tjänar olika mycket i olika delar av landet och olika mycket på olika arbetsplatser. Menar du att förbunden borde återgå till att teckna bara lokala avtal/företagsavtal? Med skiftande innehåll som följd...
    Dessutom finns det rätt mycket som talar för att HF faktiskt inte vill teckna avtal, avtal som binder dem vid fredsplikt, trots retoriken i media.
    Jan Lindkvist

  6. Emil Boss:
    20 januari, 2018

    Enligt Hamnarbetarförbundet organiserar msn 85% av arbetarens i Göteborgs hamn och är största fack bland hamnarbetare i majoriteten sv Sveriges stora hamnar. Hur ser du på det? Det talas mycket om risken med avtalsshopping men pågår inte just avtalsshopping i Göteborgs hamn? Arbetsgivaren väljer ju de facto att teckna avtal med minoritetsfacket. Sedan undrar jag varför Hamnarbetarförbundets ordförandepost jämförs med en lokalombudsman? Vad tjänar Transports ordförande?

  7. P-O:
    19 januari, 2018

    Johan, Inte för att det är en relevant fråga gällande artikeln, som förövrigt är väldigt bra. Men alla lokala ombudsmän som företräder hamnarbetarna i hela Sverige, har så klart jobbat som hamnarbetare.
    Men frågan vem som kallas för fackpamp, kan ju diskuteras. 45000kr i månaden för att jobba heltid fackligt och företräda 100 personer i en enda hamn. Måste ju bli mycket slack tid.

  8. Jan Lindkvist:
    19 januari, 2018

    Transports lokalombudsmän avlönas efter en lönestege som är lika för alla, med en slutlön som efter nio år ligger så som jag beskriver. Lönesättningen är inte individuell och baserar heller inte på vad du tjänat tidigare som exempelvis chaufför, väktare eller hamnarbetare.
    Jan Lindkvist

  9. Johan:
    19 januari, 2018

    Kan det vara så att transports lokala ombudsman aldrig jobbat som hamnarbetare i hamnen och därför inte får genomsnitts lönen för en hamnarbetare?

Lästips:

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Jörgen Wärja och Mikael Gustafsson, avdelning 2 hamn

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Arbetare syns sällan i media

Krönika. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.