Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.
Arbete & fritid

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Transportarbetaren har gått igenom Transports samtliga avtal och kontaktat ett antal LO-förbund som organiserar jämförbara arbetargrupper för att jämföra vilka som har mer semester än lagen kräver. Det visar sig att privatanställda arbetare sällan har mer än fem veckors semester.

I Transports avtal är det bara flygplatsarbetare och miljöarbetare som går på Sobona-avtalet som har mer semester än lagen ger rätt till. Året de fyller 40 får de 31 dagar och året de fyller 50 blir det 32 dagar.

Varken hos Seko eller Handels får privatanställda arbetare någon extra semester. Hos Kommunal får majoriteten av medlemmarna fler semesterdagar vid året de fyller 40.

Enbart lagstadgad ledighet

Man med rakat huvud sitter i kontorsrum
Peter Winstén. Foto: Pernilla Ahlsén

Transports avtalssekreterare Peter Winstén bekräftar att de flesta av Transports avtal enbart har den semester som lagen kräver, och att det är lön som Transport prioriterad historiskt.

– Vi försökte få till semesterlöneväxling i några avtal men det gick inte. Det är inte så lätt att göra i alla avtal heller, eftersom det kräver att man har ett upplägg med en högre semesterlön och inte bara semesterersättning.

Peter Winstén anser att alla skulle kunna tjäna på semesterlöneväxling.

– Om man tar ut de extra dagarna i lågsäsong så blir det win-win.

Ingen semesterlöneväxling

Transport har under de senaste avtalsrörelserna diskuterat semesterlöneväxling i civilflygets avtal, alltså att man avstår lite extra pengar på semesterlönen till förmån för fler lediga dagar, men misslyckats. Arbetsgivarsidan är inte alls intresserad av det.

Om liknande krav kommer vid nästa avtalsrörelse blir det svårt, säger Transportföretagens vd Marcus Dahlsten.

– För våra medlemsföretag är all tillgänglig arbetstid viktig. I den bästa av världar skulle vi öka den tillgängliga arbetstiden.

Arbetstidsförkortning

Skallig man i kostym utomhus, porträttbild
Marcus Dahlsten. Foto: Albin Händig

Transport har börjat argumentera för att politikerna ska sänka arbetstiden och LO-kongressen har beslutat att driva frågan i kollektivavtal. Marcus Dahlsten har inte bilden av att Transport drivit frågan om arbetstidsförkortning i tidigare avtalsrörelser.

– Jag delar inte bilden att Transport prioriterat någon form av arbetstidsförkortning i sina förhandlingar. Vi jobbar i lågmarginalbranscher och det är en stor sak för oss om det här blir ett skarpt krav i avtalsrörelsen. Det kommer behöva finnas en stor motvaluta om vi ska vara intresserade. Vi har problem med kompetensförsörjning. Jag säger med djupaste allvar att det skulle innebära betydande svårigheter för våra medlemsföretag, säger Marcus Dahlsten.

LO-kongresssen

Under LO kongressen argumenterade Transports ombud för mer semester och för lagstadgad arbetstidsförkortning. Till slut prioriterade LO att målet är att först försöka få till arbetstidsförkortning avtalsvägen, men om inte det går ska man satsa politiskt.

– Hur vi kommer att prioritera de här kraven under nästa avtalsrörelse är svårt att säga innan vi har haft våra avtalsråd som börjar till hösten, säger Peter Winstén.

Hur kan Transports medlemmar påverka vad ni beslutar där?

– Man kan besöka möten i sin klubb och sektion och berätta vad man vill. Den medlem som vill påverka Transport kan göra det, men då måste man engagera sig.

 

Fotnot: LO har valt en ny avtalssekreterare, läs hur han tänker här.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    19 augusti, 2024

    När jag var egen åkare så hade jag ett år 7 veckors semester i följd över jul och nyår och hela januari vilket var underbart särskilt då jag jobbade mer än de flesta andra chaufförer.5 veckor är alldeles för lite för frågan är om livet skall användas till att mestadels arbeta eller till att leva och njuta av livet med mycket fritid.Det är något för våra politiker och fack att hitta vettiga lösningar på som gynnar både arbetsgivarna och löntagarna.

  2. Martin Fischer:
    7 juli, 2024

    Jag har hållit på 30 år plus i transportvärlden och 25 dagar är lite väl lite när man är över 50 år, 25 dagar tar det ju att varva ner med alla arbetsskador som fått under alla åren, så 7 dagar till skulle bara göra underverk för hälsan på oss 50plussare, och ännu mer för alla unga som börjar sin karriär och gör att dom kan jobba längre när dom blir äldre utan att ha en massa besvär med hälsan.

    Det är bara bra att kommunal har 32 dagar vid 50års ålder, men vi inom transport är inte mindre eller sämre människor än dom så nu är det dax att vi också får ett 32 dagars avtal vid 50 års ålder, tänk på att vi har redan börjat att importera chaufförer från andra länder som inte ens kan prata svenska och det irriterar kunderna, tänk på sådant nästa gång när ni förhandlar om vår framtid inom transport.

  3. Elisabeth Johansson:
    4 juli, 2024

    Förespråkar absolut 4dagars arbetsvecka, som lastbils chaufför har vi rätt stressigt arbete och magsår och högt blodtryck är ett faktum. Tror man får mer återhämtning samt mår bättre om man har kortare arbetsvecka

  4. Jill:
    4 juli, 2024

    vill absolut ha fler semester dagar! jobbet sliter hårt på kroppen när man börjar bli äldre och vill själv välja när jag behöver var ledig !

  5. Lars-Eric Bergqvist:
    4 juli, 2024

    Det här med längre semester, det är kanske dax att damma av det gamla avtalet från 70-80 talet där vi fick 2 dagar till ( 27 semesterdagar ) och skulle få ytterligare dagar några år fram över.
    Dom tog regeringen tillbaka för det var dåliga tider, och arbetarna skulle få tillbaka dom när det blev bättre tider. men detta har regeringen glömt bort.

  6. Lotta:
    4 juli, 2024

    Arbetstidsförkortning även för de i bevakningsavtalet som jobbar skift!!

  7. Glen Bengtsson:
    4 juli, 2024

    jag hade föredragit att jobbat 4 dagars vecka det hade jag mått mycket bättre av.

  8. Jessica:
    4 juli, 2024

    Mer arbetstidsförkortning för dom som jobbar ständig natt!

  9. Leif lavin:
    4 juli, 2024

    Votr bra

  10. Nils Månsson:
    4 juli, 2024

    Som väktare är det väldigt svårt att vara med på årsmötet mm då vi oftast jobbar natt.
    Frågan som kommer upp mycket bland anställda är om transport är verkligen rätt fack för oss....allt handlar om chaufförer.
    Det finns många frågor varför vi ska vara med facket överhuvudtaget, det gynnar inte direkt oss på natten.
    Det senaste avtalet som transport fick igenom kändes som ett hån mot oss anställda, då bevakningsbranschen har gjort stora vinster under pandemin och Ukrainakriget , där vi anställda får jobba mer med övertid blandannat.
    Ni fick igenom 100kr/månaden för oss med mer än 5års branschvana, det kändes mer som en spark i magen än något positivt. Att lämna facket blir minst 500kr mer i lönekuvertet (vi vet om att kollektivavtalet ger oss minimum lön)
    Arbetstidsförkortning hade gärna fått öka framförallt för nattarbete, men även en ökning på semesterdagar efter ålder.
    Något måste förändras, då de yngre idag tycker att facket är en onödig utgift, då facket har backat väldigt enkelt vid utlovad strejk konflikt.

  11. Arend de Ruiter:
    4 juli, 2024

    Hej !
    Att jobba i denna bransch är ofta mycket tidskrävande.
    Vill man inte det då ska man jobba med något annat.
    Jag tycker att helg timmar på utrikes avtal är ett skämt.
    Facket tar ut en ganska stor belopp av vara lön.
    Jag kan fortsätta jobba lika mycket men ser hellre mer i lön , så att man känner att det är lönt att va på väg!!

  12. Stefan:
    4 juli, 2024

    Jag har jobbat natt i snart 40år och vi har 1 min per arbetad timme i arbetstidsförkortning och 25 dagar sem. Det är skandal. Vi jobbar 40 timmar natt per vecka. Vilka andra har det så??

  13. Fatima Nilsson:
    4 juli, 2024

    Intressant och viktig debatt! Jag anser inte alls att vi ”måste” avstå löneutrymme för att få fler semesterdagar. Det är bara gammal uttjänt retorik från arbetsgivaresidan. Det är dags att vi sätter vår egen agenda och kämpar för våra medlemmars bästa. Vi kommer aldrig få ngt ”gratis” från våra arbetsgivare.Mvh Fatima Nilsson, fackligt aktiv samt SO.

  14. Magnus Pousette:
    4 juli, 2024

    Eftersom jag jobbar ett schema transport inte vill ha, jag har väldigt många långa ledigheter utöver semestern, så varje vecka jag går på är jag rejält utvilad och känner mig positiv över att få jobba igen. Har fått höra av min avdelning att de arbetar för att få bort den schematyp jag jobbar, får de som de vill har jag inget annat val än att säga upp mig och göra något annat, känns tufft när man är 50+ och jobbat i branschen 30+år. Men jag är på det hela taget med hur och när jag jobbar och mina ledigheter. Jag har dock en önskan om att jobba längre pass så man kan ta ut ännu fler lediga dagar, jobbdagar är ju ändå förstörda även om man jobbar 8 eller 12timmar.

  15. Jeanette:
    4 juli, 2024

    Jag tycker det är skamligt att inte Transport hängt med och insett att antalet semesterdagar ska ökas med ålder. När jag var ung behövde jag inte alla semesterdagar, men nu när jag passerat 50 är behovet större…

Lästips:

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Tommy Wreeth. Foto: Kristina Sjöberg

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Arbetsliv
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.

Tema: Konfliktvapnet
Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Strejkrätten. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Valda ombud på sina platser i kongresshallen i Örebro, 2022.

Få utlandsfödda i Transports topp

Representation. Mer än var femte medlem i Svenska Transportarbetareförbundet är i dag född i ett annat land än Sverige. Det syns inte i förbundets ledning – än.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.