Vetgirig östgöte
Månadens medlem. Det man inte kan får man ta reda på. Det är Conny Anderssons filosofi. Oavsett om det gäller bilen, huset, svensk historia eller politik.
– Jag vill inte vara ovetandes, jag är för nyfiken, säger han.
– Jag är inte en politisk person och säger sällan vad jag tycker, säger Conny Andersson, med en kopp kaffe vid matbordet i villan utanför Svärtinge i Östergötland.
Men det ska snart visa sig vara en sanning med modifikation.
Som ung var Conny med i SSU, Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund. Han var inte en av de riktigt aktiva, men delade ändå ut affischer, hjälpte till på valdagen och gick på möten.
Framför allt tog han ställning.
– Jag tror på rättvisa. När det gäller facket handlar det om att jobba för rättvis och lojal konkurrens, och för de anställdas trygghet. Det köps och säljs för mycket med folk i dag, som med bemanningsbolagen.
Men trots grundinställningen blev det ingen facklig eller politisk satsning för Conny. I stället tog livet fart, med jobb och familj. De två döttrarna föddes året efter varandra och med två småttingar att ta hand om blev det lågprioriterat att engagera sig politiskt.
Conny Andersson är dock alltid nyfiken, och praktiker ut i fingerspetsarna. Om det dyker upp något som han inte kan eller förstår sig på ser han till att lära sig.
Familjens förra hus, ett stenkast från det nuvarande, hade Conny Andersson i princip byggt själv. Trots att han inte har någon utbildning för det. Allt utifrån synsättet att det man inte kan får man ta reda på.
Många som har byggt större delen av sitt hus med sina egna händer skulle dock troligen vilja bo kvar där och njuta av prestationen. Men efter att ha byggt en helt ny våning och till stor del blivit klar blev ett annat hus i området till salu, och Conny och hans familj bestämde sig för att flytta.
– Min fru undrade om det inte kändes tråkigt att lämna ett hus som jag lagt ner så mycket tid på, men jag gifter mig inte med ett hus, säger Conny.
Det var inte slutresultatet som var det viktiga. Conny Andersson vill veta och kunna det mesta, och ger inte upp förrän han har listat ut hur saker går till.
– Förstår jag inte hur någon del till bilen fungerar så känner jag mig handikappad och tar reda på det. Jag måste kunna det så att jag kan laga om det går sönder. Det är lite så det är i politiken också, man måste ha grundstenarna och grundkunskapen för att kunna påverka och göra skillnad, säger han.
Men man behöver inte alltid lära sig saker. Ibland är det okej att bara njuta. Som när Conny och familjen åker på countryfestivaler. De gillar både folket, stilen, och så klart musiken. Närmast på tur i år är den årliga countrykryssningen på Östersjön.
Till vardags kör Conny Andersson maskin- och specialtransporter för Havator Transport och har jobbat med det under de senaste tio åren.
Men egentligen är han utbildad skogsmaskinförare.
– Fast jag har inte jobbat en dag med det jag utbildat mig till. När jag gick ut skolan på 90-talet fanns inga arbeten i skogen. Så jag fick jobb på Norrköpings kommun, ett jobb som jag tjatade mig till.
Just nu trivs han för bra med jobbet för att vilja byta. Särskilt som han kan ta med sig sällskap i bilen, i form av hunden Frasse.
– Han åker nästan alltid med, och gillar det.
Sedan var det ju det där med politiken.
– Det är ett intresse. Frugan tycker att det är det tråkigaste som finns när jag sitter och tittar på debatter på tv, men jag tycker att det är intressant. Jag vill kunna mer och jag ångrar att jag inte var mer intresserad när jag gick i skolan, säger Conny.
Och efter att förra året ha gått flera av de fackliga grundkurserna blir det kanske ett fackligt engagemang framöver.
– Många tycker i dag att de inte behöver facket, inte förrän det händer något. Men facket har man ju inte för att processa mot en chef, utan för att hålla lönerna uppe, för att ha en bra och rättvis konkurrens. Utan konkurrens finns till slut ingen arbetsgivare att förhandla löner med heller.
Sofia Lindroth