”Vi använder redan olika modeller i arbetsmiljöarbetet”
Arbetsmiljö. När medlemmar hör av sig till sin avdelning eller sina skyddsombud är arbetsmiljöproblemet ofta redan stort och infekterat. Gustaf Järsberg är central arbetsmiljösamordnare på Transport och berättar att det finns flera modeller att ta till hjälp.
– Vi använder redan olika modeller i arbetsmiljöarbetet, till exempel Prevents modell Inkludo och OSA-guiden som tagits fram av Tya (Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd). Det är modeller som också adresserar liknande frågor som tas upp i Respekttrappan, säger Gustaf Järsberg.
Prevent är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Guider och modeller som Prevent tar fram är godkända av parterna.
Även bevakningsbranschens egen yrkes- och arbetsmiljönämnd, Bya, jobbar med de här frågorna. För Transports medlemmar finns det alltså en hel del modeller och guider att ta hjälp av.
Hur fungerar det då?
– Jag tycker att modeller kan vara ett bra hjälpmedel. Det är ofta känsliga och komplexa frågor det handlar om och då är de till ett stöd. Problemet är att arbetsgivarna är dåligt bevandrade i att använda någon modell över huvud taget.
Arbetsgivarens ansvar
Arbetsgivaren har ett uttalat ansvar för arbetsmiljön, både den fysiska och den psykiska. Personalen ska också ges kunskap om hur man undviker risker och det är arbetsgivarens ansvar att ge de den kunskapen.
– Även om det står tydligt i lagen är det samtidigt svårt ute i verkliga livet, helst i stressade situationer. Då är det lätt att skylla på att det sitter i väggen eller att utse en syndabock. Det är viktigt att komma ihåg att se individen och att lyfta problemet till organisationen. Det är inte okej att säga att vi har den här jargongen och du får tuffa till dig. Då är det nog jargongen som måste ändras.
Goda exempel
Gustaf hör sällan ifrån arbetsplatser där allt är bra. Några goda exempel har han ändå.
– Några avdelningar har jobbat framgångsrikt med att ändra en förlegad kultur och tagit ner nakenbilder och förstått vikten av vad och hur man pratar. Vi verkar i en mansdominerad bransch och det är roligt att vi nu ser fler kvinnor som utbildar sig inom vårt område. Då måste vi också ha inkluderande arbetsplatser där alla får rum, säger Gustaf Järsberg.