Debatt

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

I paketet finns regler om tillstånd, godstransporter, kör- och vilotider, färdskrivare och vägarbetstid.

För att få en liten inblick av hur mobilitetspaketet efterlevs, samt påverkat den svenska åkerinäringen så öppnades under december månad 2023 det första fackliga mobila kontoret på en säkerhetsparkering i Jönköping, det första i Europa. Detta var ett samarbete mellan Jönköpings Kommun, Transports lokalavdelning i Jönköping samt Transportarbetareförbundets internationella enhet. Under sex månader stod kommunen för kostnaden gällande det mobila kontoret, och Transport för bemanningen och informationsmaterialet kom från European Labour Authority (ELA).

Syftet var att finnas på plats för att informera de utländska chaufförerna om deras rättigheter och skyldigheter, samt kunna bistå med kontaktuppgifter till hemlandets fackförening i det fall det behövdes.

Tommy Jonsson som är central ombudsman på Transport har bemannat kontoret, mestadels på lördagar då chaufförerna oftast tar sin ordinarie veckovila i hytten, vilket i sin tur är förbjudet. Förtroende byggdes upp under tiden och chaufförerna öppnade sig mer och mer, därmed fick vi oftast information om deras lön/arbetsvillkor, och hur de jobbade.

För det mesta så ligger man ute i fyra veckor för att sedan vara hemma i två veckor. En del stannar kvar i Sverige då arbetsgivaren ibland tillhandahåller en del i en liten lägenhet, en hyrd stuga eller i en industrilokal där chauffören kan sova innan ny schemaperiod påbörjas.

Vi har även iakttagit hur flertalet utländska personalbussar kommer till parkeringen för att byta personal. Det visar att chaufförerna inte kommer in till Sverige med en internationell transport utan slussas hit för att ta över ett fordon.

Många frågar sig varför dessa chaufförer ställer upp på detta? De chaufförer vi pratat med kommer från bland annat Ukraina, Makedonien, Azerbajdzjan, Ryssland och Rumänien. Under sista tiden har vi även pratat med chaufförer från Indien och Pakistan.

Chaufförerna är ofta anställda i Litauiska eller polska åkerier för att sedan bli ”stationerade” i Skandinavien. Ser man till vad de har att välja på så är valet troligen inte så stort, antingen arbetslöshet i hemlandet eller ett bra betalt arbete som yrkeschaufför. För enligt regelverket i mobilitetspaketet så skall chaufförerna ha svenska löner då de utför så kallade cabotagetransporter i Sverige.

Detta har basunerats ut med stolthet från våra politiker, men återigen ser vi ett regelverk på pappret som inte går att följa.

Det är ytterst få chaufförer som får rätt lön, man avlönas fortfarande efter hemlandets minimilöner. En annan effekt efter implementeringen av mobilitetspaketet är att många utländska åkerier nu flyttat sin verksamhet till Sverige, för att just undkomma regelverket. Många av dessa åkerier är relativt små, men de är många.

Möjligheten att teckna kollektivavtal är mycket liten då vi inte vet var de finns, eller att de finns. Dessutom finns oftast inga medlemmar på företaget då man även tagit med chaufförerna i flytten av verksamheten.

Hur ska vi då komma till bukt med alla dessa problem, nationellt och internationellt? Vi behöver en ny nationell kontrollmyndighet med spetskompetens från de olika berörda myndigheterna, i samverkan med arbetsmarknadens parter. Det kan till exempel vara snabba kontroller på arbetsplatser, driftställen eller uppställningsplatser efter tips som inkommit till något av de center för arbetslivskriminalitet som finns i de olika regionerna.

När det gäller efterlevnaden av mobilitetspaketets regelverk bör man utreda ifall det går att samarbeta med European Labour Authority för gränsöverskridande kontroller. Här skulle även arbetsmarknadens parter kunna vara involverade som utredare. Just ELA är ju en europeisk myndighet som ska bidra till bättre samarbete mellan EU-länderna, samordna gemensamma inspektioner, göra analyser och riskbedömningar av arbetstagarnas rörlighet över gränserna och medla i tvister mellan EU-länder.

Kapitalet finner alltid nya vägar. Då måste även arbetarrörelsen och landets myndigheter göra detsamma, för att säkra goda arbetsvillkor, oavsett nationalitet. Till sist, transportköparna och speditörerna måste sätta krav på kollektivavtal, i stället för att anlita de oseriösa aktörer som finns på marknaden. Detta för att bidra till en konkurrensneutralitet som man så länge kämpat för i åkeribranschen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Arbetare syns sällan i media

Krönika. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.