Lååånga måndagar värst
Arbetstider. Så här tycker några av terminalarbetarna på Postnord TPL i Ljungby om arbetstiderna.
Måndagspasset är lååångt, 6–17 och veckans värsta. Extra jobbigt blir det när man dessutom arbetat söndag, anser Charley Rappe. Det gör han var fjärde vecka.
– Det diskuteras hur vi ska göra med arbetstiderna. Vissa har en förmåga att säga ifrån, men själv är jag obekväm med att prata i stora grupper.
Det vore bättre om klubbordföranden talade för gruppen, tycker han.
– Problemet är att vi inte har en gemensam ståndpunkt. Då gör arbetsgivarna som de vill. Vi skulle behöva prata ihop oss. Men när vi träffas talar vi som regel om allt, utom jobbet.
Charley Rappe tycker att arbetstagarna ger mycket obekväm tid till företaget och borde få mer tillbaka.
– På måndagar skulle jag hellre börja en timme senare, då blir helgen bättre.
Amanda Andersen gillar de omväxlande tiderna och är nöjd med schemat.
– Har man ett särskilt önskemål är ledningen ganska bra på att ändra. Det är inte omöjligt att begära ledigt heller. Tio timmar på måndagen är tufft, men jag får tillbaka det genom att sluta tidigare senare i veckan, när det är lugnare.
Långhelgerna var fjärde vecka är välkomna.
– Då passar jag på och gör saker jag annars behövt ta ledigt för. Och så kan jag åka bort, säger Amanda Andersen.
Yvonne Håkansson är 62 år och känner att arbetet tar mer på krafterna, att långledigheten mest går åt till återhämtning.
– När jag jobbar söndag blir lördagen mer som ställtid än en ledig dag. Förr arbetade jag 7–16, då hade jag hur mycket fritid som helst!
Företaget tar särskild hänsyn till småbarnsföräldrar när de lägger arbetstider. Borde de också särbehandla äldre?
– Det är ju en tanke, men jag har aldrig tagit upp det. Ledningen är ganska kompromissvillig… fast jag är rätt envis och tänker att jag ska klara av det här, säger Yvonne Håkansson.