Amanda Andersen
Close
Amanda Andersen har tuffa arbetspass på måndagar.
Close

Lååånga måndagar värst

Arbetstider. Så här tycker några av terminalarbetarna på Postnord TPL i Ljungby om arbetstiderna.

Måndagspasset är lååångt, 6–17 och veckans värsta. Extra jobbigt blir det när man dessutom arbetat söndag, anser Charley Rappe. Det gör han var fjärde vecka.

– Det diskuteras hur vi ska göra med arbetstiderna. Vissa har en förmåga att säga ifrån, men själv är jag obekväm med att prata i stora grupper.

Det vore bättre om klubbordföranden talade för gruppen, tycker han.

– Problemet är att vi inte har en gemensam ståndpunkt. Då gör arbetsgivarna som de vill. Vi skulle behöva prata ihop oss. Men när vi träffas talar vi som regel om allt, utom jobbet.

Charley Rappe tycker att arbetstagarna ger mycket obekväm tid till företaget och borde få mer tillbaka.

– På måndagar skulle jag hellre börja en timme senare, då blir helgen bättre.

Amanda Andersen gillar de omväxlande tiderna och är nöjd med schemat.

– Har man ett särskilt önskemål är ledningen ganska bra på att ändra. Det är inte omöjligt att begära ledigt heller. Tio timmar på måndagen är tufft, men jag får tillbaka det genom att sluta tidigare senare i veckan, när det är lugnare.

Långhelgerna var fjärde vecka är välkomna.

– Då passar jag på och gör saker jag annars behövt ta ledigt för. Och så kan jag åka bort, säger Amanda Andersen.

Yvonne Håkansson är 62 år och känner att arbetet tar mer på krafterna, att långledigheten mest går åt till återhämtning.

– När jag jobbar söndag blir lördagen mer som ställtid än en ledig dag. Förr arbetade jag 7–16, då hade jag hur mycket fritid som helst!

Företaget tar särskild hänsyn till småbarnsföräldrar när de lägger arbetstider. Borde de också särbehandla äldre?

– Det är ju en tanke, men jag har aldrig tagit upp det. Ledningen är ganska kompromissvillig… fast jag är rätt envis och tänker att jag ska klara av det här, säger Yvonne Håkansson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Bärgat: Avtalad arbetstidsförkortning

Avtal. Underskrifter och tårta – i slutet av januari signerade arbetsgivare och fack en tidsöverenskommelse, en av de första i sitt slag, hos Bärgningstjänsten på Hisingen i Göteborg.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.