Bussen som styrs av ett digitalt staket.
Close
Bussen styrs av ett digitalt staket.
Close

Vi har åkt buss som styrs av digitala staket

Ny teknik. Efter terrorattacken på Drottninggatan inleddes en diskussion om satellitstyrda staket – kallat geofencing. Under måndagen berättade inblandade parter att framtiden är rätt så nära. Till viss del är den redan här.

Längst fram i bussen är platserna reserverade. Där sitter infrastrukturministern, hans folk och representanter från Volvo lastvagnar. Bussen är en elhybrid och går tyst. Det hänger stora skärmar i mitten, längst fram och så en framåtriktad längst bak. Skärmarna visar det som gps-signalerna säger till bussen. Alltså de regler som det satellitstyrda staketet angett.

En sväng till höger och chauffören kör helt utan begränsningar. Bilen kan, om föraren vill, gå över till dieselmotorn och det tryck han sätter på pedalen avgör hur fort det ska gå. Bussen åker in på en vändplats och kör tillbaka.

Men så närmar vi oss en zon som börjar vid ett vitt hus på vänster sida av Drottning Kristinas väg, mitt i Kungliga tekniska högskolans område i Stockholm. Föraren slår plattan i botten, det kan vi se på de där skärmarna. Men vi rör oss ändå i exakt 20 kilometer i timmen. Ett 100-tal meter framåt ser vi en skylt som varnar om ett gångtrafikområde. Bilen saktar in och väl inne på området ser vi att föraren fortfarande gasar allt han kan, men nu är vi nere i fem kilometer i timmen.

Sedan är det roliga slut.

Provturen med den geofencade bussen var avslutningen av ett större spektakel. Trafikverket hade bjudit in till en pressträff för att berätta mer om hur arbetet går när det gäller uppkopplad styrning av yrkesfordon i landets städer.

För lite mer än ett år sedan fick myndigheten i uppdrag av dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson (S) att leda ett arbete kring den nya tekniken. Men hon fick som bekant gå efter problem med it-säkerheten på Transportstyrelsen. Hennes efterträdare Tomas Eneroth (S) fick inleda tillställningen med att säga några ord om det arbete som pågår. Det handlar om många inblandade. Tungviktare från svensk fordonsindustri var också där: Vi pratar både Volvo, Scania och fordonselektronikföretaget Veoneer.

– Jag vill att Sverige ska vara en permanent världsutställning för ny teknik, sa Eneroth.

Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket, berättade att den påskyndade diskussionen om digitala staket började med terrorattentatet på Drottninggatan förra året. Men att de säkerhetsvinster som kan komma lika mycket handlar om allmän trafiksäkerhet och möjligheter att minska utsläppen. Trafiksäkerhet genom att ingen förare ska kunna köra för fort. Miljötänket handlar om att kommunerna ska kunna ställa vissa krav för att fordon ska kunna köras i vissa områden i städerna.

– Vi kan börja med ett frivilligt system. Det finns många vinster att plocka hem direkt. Industrin har tekniken, och många transportföretag vill ha den, sa Krafft.

Daniel Helldén, miljöpartistisk trafikborgarråd i Stockholm, berättade att staden infört möjligheter för företag att leverera gods på natten om bilarna kör på el, för att minska störande buller. Han hoppades att geofencing gör att det ska gå att se till att åkerier och chaufförer följer de uppsatta reglerna. Dessutom ska det kunna minska riskerna för terror.

Men vad det verkade på dem som talade är detta en bit bort. Industriföreträdarna talade om att tekniken överlag redan finns. Men det handlar om att få fordonsköparna att betala för sig. Själva tekniken är inte så dyr, men utvecklingskostnaderna kostar desto mer. Den teknik som finns har redan i dag en precision på ungefär 20 centimeter. Däremot tror få att det går att förmå åkerier att installera system med geofencing på de fordon som finns i flottan. Snarare handlar det om att ge morötter för att nya bilar ska ha utrustningen.

Men det finns fortfarande många frågetecken. Till exempel: Vad ska hända när eller om ett fordon tappar kontakten med satelliten?

Den som lever får se. I höst ska Trafikverket presentera en handlingsplan för verklig implementering.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.