”Vi jobbar mycket med samverkan”
NSR-klubben Helsingborg. Ett mål är att alla i styrelsen ska få skyddsombudsutbildning. Sopgubbsklubben på NSR tror på kunskap och aktivitet. Och på att suga upp medlemmarnas åsikter, till exempel när förbundsledningen åker på dyra flygbiljetter till en kongress i Singapore.
Klockan har just passerat två på eftermiddagen. Fullt med folk i varselkläder i NSR:s lunchrum i Helsingborg. Skiftbyte, förklarar styrelsekillarna och låser upp dörren till fackklubbens krypin.
De är påtagligt nöjda med att arbetsgivaren försett dem med ett rum som inte ens städaren har nyckel till. NSR uttyds Nordvästra Skånes renhållnings AB och bakom bolaget står sex skånska kommuner.
– Arbetsgivaren är överlag bra, vi jobbar mycket med samverkan, säger Jann Thomasen, ordförande i Transportklubben.
Det innebär samverkansmöte en gång i månaden där det mesta kan stå på dagordningen. Till exempel sopbilarnas kondition, sjukskrivningsprocenten, den psykosociala arbetsmiljön och info om förändringar.
– När de ber om våra synpunkter tar jag med mig frågan till styrelsen och medlemmarna, säger Jann Thomasen.
För ungefär ett år sedan slutade en förhandling i oenighet. Frågan gällde drogtester, och den är dagsaktuell eftersom en oanmäld drogtestpatrull just har dykt upp och genomfört kontrollen.
Är klubben mot drogtester?
– Nej, det kan väl ingen vara … jag har också barn ute på gatorna. Men vi ville inte ha den här tombolan där fem chaufförer dras vid varje test. Vi ville att alla skulle testas, säger ordföranden.
En fredag några veckor före Transportarbetarens besök möttes han av upprörda och missnöjda arbetskamrater/klubbmedlemmar på arbetsplatsen.
– De tyckte att Singaporeresan och priset för den var dåligt. Jag höll med och sa att vi måste säga vad vi tycker på ett sakligt sätt.
Sagt och gjort. Nio renhållningsarbetare, tillika Transportmedlemmar, åkte till Transports avdelningskontor i Helsingborg. De satt ner en timme med ombudsmannen Ali Shibl och pratade om saken. Klubbstyrelsen räknar med att han för deras missnöje vidare uppåt i förbundet.
– Det farligaste på en arbetsplats är när det sprids falska rykten, säger Dennis Samuelsson, ganska ny i styrelsen men van vid föreningsliv.
– Därför är jag glad att medlemmar kommer till oss om de är missnöjda, och att de frågar vad som gäller när de har hört något, säger Jann Thomasen.
Svar? Det har styrelsen inte alltid. I så fall kollar de upp och återkommer.