”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Så säger Unionens andre vice ordförande, Martin Johansson som vill bemöta den kritik som riktas mot förbundet.

I en tidigare artikel i Transportarbetaren berättar Transports förbundsordförande Tommy Wreeth att förbundet under en längre tid blivit kontaktat av kabinpersonal inom flyget. Flygvärdinnorna och flygvärdarna från klubbar vid tre olika flygbolag anser att de inte får tillräcklig hjälp och stöd från Unionen och vill därför byta fack till Transport.

Kritiken handlar, enligt Tommy Wreeth, bland annat om att medlemmarna har svårt att nå fram till Unionen, få hjälp att förhandla fram kollektivavtal och att Unionen förhandlar ” över huvudet på medlemmarna”.

Kärvt för flyget

Martin Johansson var tidigare ordförande för markpersonalen vid Arlanda, inom Unionen, förklarar han.

Martin Johansson, andre vice ordförande Unionen. Foto: Peter Jönsson
Martin Johansson, andre vice ordförande Unionen. Foto: Peter Jönsson

– Då hade vi väldigt goda relationer med Transport och jobbade väldigt hårt ihop, säger han.

Den bild som Transport målar upp stämmer inte alls med den bild som Unionen har när de pratar med sina medlemmar inom flyget, menar Martin Johansson. Han sticker inte under stol med att det funnits diskussionsfrågor och hänvisar till ett kärvt läge för flyget till följd av pandemin.

– Det har varit tufft för flygbolagen att komma tillbaka och vi har en del klubbar som har haft bekymmer, men de pratar vi med nu. Visst finns det saker vi kan förbättra, men det hade varit väldigt trevligt om Transport satt sig ner med oss och pratat igenom detta i stället. Det är vi beredda att göra, säger Johansson.

Gränsdragningstvisten mellan Unionen och Transport, som ledde till att Unionen från Transport tog över och nu organiserar Transports taxiväxeltelefonister i Stockholm och Göteborg, inträffade långt tillbaka i tiden, framhåller Martin Johansson.

– På 1990-talet. Sen dess har det skett en utveckling inom vårt förbund kring dessa frågor. Det har utmynnat i att LO och Unionen kommit överens om en gemensam syn på gränsdragning mellan arbetare och tjänstemän. Överenskommelsen undertecknades så sent som för ett halvår sen, säger Martin Johansson.

Hans inställning är att Transport nu agerar stick i stäv med överenskommelsen.

– Vi har en princip om att vi ska försöka ha ett förbund som organiserar en yrkesgrupp för att undvika splittring inom facket. Det är arbetsgivarnas våta dröm att ha flera fackförbund som skapar splittring. Vi blir starkare om vi hjälper varandra.

Kabinpersonalen har ju ändå hört av sig till Transport och sagt att de är missnöjda och vill byta fackförbund? Det var inte Transport som gick ut och aktivt började värva flygvärdinnor och flygvärdar.

– Vi har träffat de här medlemmarna, för en diskussion och ska träffa dem igen. Vi kommer inte att släppa våra medlemmar vind för våg. Vi vill hitta problemen och lösa dem, säger Martin Johansson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kung Vasa:
    3 mars, 2024

    Jag förstår inte varför kommunal ska organisera bussförare i linjetrafik, det finns ju inga kommunala bussbolag kvar längre ? Det fanns en tid då snart sagt varje kommun i Sverige hade ett eget bussbolag, men nu finns endast en handfull av dessa kvar, så varför i helvete.... Länsbolagen är för det mesta regionägda, men de har ju inga bussförare anställda....

  2. Inga:
    21 februari, 2024

    Otroligt att inte Unionen tagit till sig de flygandes missnöjdhet. Unionen har varit så fruktansvärt nonchalanta mot kabinpersonalen (undantag SAS som är Unionens skötebarn)och inte ställt upp och hjälpt till vid förhandlingar. Det är verkligen hög tid att byta fackförbund. Mycket sämre kan det ju knappast bli.

  3. 24/7:
    20 februari, 2024

    Om ni sluter ett centralt bransch-avtal med flygarbetsgivarna så fråntas strejkrätten lokalt på de olika flygbolagen. Alltså kommer flygbolaget strunta i att förhandla lokalt och bara följa det centrala avtalet.
    Eftersom flygbolagen är så olika så kommer "minsta möjliga" att gälla när det centrala avtalet sluts, och de olika flygbolagen kommer inte att få en chans att förbättra sina specifika villkor. Just saying...
    Så skippa det centrala branschavtalet med flygarbetsgivarna, och ni kommer att få varenda flygvärdinna i Sverige som medlem!

Lästips:

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Efterlysning
Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.