Göteborgs bussklubb
Close
Göteborg bussklubb. Från vänster: Veijo Piri (suppleant), Marie Norén (suppleant), Robert Lind (ledamot), Jan-Olof Ramström (ordförande och huvudskyddsombud), Ghasem Bajdan (ledamot), Abbas Bajelvand (tidigare ordförande).
Close
Månadens klubb

”Vi lyssnar ute på fältet”

Göteborgs bussklubb. En lätt sorg svävar över fackklubben på Göteborgs Buss. Mäster-medlemsrekryteraren Abbas har gått i pension och dragit till Spanien. Men klubben kan räkna in en rad framgångar, en ny styrelse är på plats och tar nya tag.

– Tre av våra chaufförer har gått Transports roa-utbildning (rekrytera, organisera, agitera) och de ska köra i gång medlemsvärvningen igen, säger klubbordförande Jan-Olof Ramström.

Nypensionerade Abbas Bajelvand är på besök bland förarna som kör färdtjänst, sjuk-, skol- och särskoleresor. De sitter på depån nära Säve flygplats, långt bortom Göteborgs stress.

– Det gäller att hitta saker som är angelägna för folk, att göra sånt som syns, säger Abbas.

Hans metod var att presentera sig, räcka fram sitt telefonnummer och säga: Ring om du behöver hjälp. Det dröjde sällan länge innan mobilen ringde.

– Jag pratar aldrig fack första gången, men när jag hjälper anställda får de förtroende för mig och vill gå med i facket.

Fulltecknad anslagstavla.
Fulltecknad anslagstavla. Foto: Justina Öster

Abbas blev ordförande utan att han kunde ett dugg om facket. Huvudskyddsombudet Jan-Olof pushade på: ”Jag hjälper dig. Transport har kurser.” Tillsammans drev de olika frågor, som ett radarpar.

– Vi fick nya ägare sommaren 2015, har nu en bra samverkan med ledningen och har löst mycket genom informella samtal.

Elddopet var när de förra ägarna, som slarvade med fordonssäkerheten, gick över från buss- till taxiavtalet. Konsekvensen blev en lönesänkning på 4 000 kronor. Efter fackliga förhandlingar fick chaufförerna behålla bussavtalet under en övergång på ett år.

Efter det har klubben bockat av ett antal segrar. Varje gång ett fordon ska in på verkstad gås det nu igenom enligt en fastställd lista. Ac:n ska fungera, två anställda har gått utbildning för att hantera den. Riktiga sommardäck ska användas sommartid och lastsäkringen av matvagnar har förbättrats.

För att få bukt med timanställningarna har en lokal anställningsform införts, fast anställning utan fastställt tidsmått. Förarna omfattas av las-regler, har inget bestämt arbetstidsmått men får förtur på timmar plus lite bonus.

– Det kämpade vi för i ett och ett halvt år, säger Abbas och Jan-Olof.

På pluskontot finns även en plats i bolagsstyrelsen och ett antal tusenlappar till medlemmar när löner rättats till. Nu pågår arbetet med rätten till pauser.

– Det löser vi inte över en natt. Fast hittills har hårt arbete gett resultat, säger Jan-Olof Ramström.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Klubbordförande Stellan Malmroos och Alexander Malmqvist, avdelningsordförande, utanför Frigoscandias terminal i Helsingborg. Foto: Lilly Hallberg

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.