Avtal 2020

”Vi måste öka trycket på arbetsgivarna”

Åkeri mfl. Efter två dagars förhandlingar för anställda inom åkeri/terminal och renhållning är parterna inte nära nya löneavtal. – Jag är faktiskt bekymrad över hur trögt det går. Vi är i ett läge där vi måste öka trycket på arbetsgivarna, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Samtidigt rullar förbundets avtalsrörelse vidare.

På onsdag förmiddag inleds förhandlingarna för väktare, ordningsvakter och övriga anställda i bevakningsbranschen. På måndag nästa vecka är det dags för hamnarbetarna.

Parallellt fortsätter Transport förhandla för landets åkerichaufförer och terminalare. Plus miljöarbetarna. Det handlar om två olika avtal och de stora fackliga delegationerna kallas ihop – digitalt – igen på måndag kväll.

Tommy Wreeth konstaterar att gapet alltjämt är påtagligt mellan parterna. En fråga som facket driver både för åkerichaufförer och miljöarbetare gäller en förlängning av lönestegen.

På båda avtalsområdena tar stegen slut efter fyra år i yrket. Facket vill ha ett steg till, en höjning efter sex år.

– För åkerichaufförer får vi ett visst gehör från motparten. Men på miljösidan är det grinigt. Där hävdar motparten att sexårsteget är ett nytt krav vi kastat fram vid förhandlingsbordet. Men till skillnad från industrin är vi fria att föra fram nya krav under hela förhandlingsprocessen.

– Men jag hoppas att vi kan komma överens. Alla våra arbetsgivare vill ju ha större lönespridning, så då är det ju konstigt om man inte vill ha en längre lönestege. En bättre löneutveckling borde göra de lättare att rekrytera och behålla personal.

I de pågående överläggningarna fortsätter Transport driva på för tryggare anställningar och bättre arbetsmiljö – krav som är prioriterade på alla förbundets avtalsområden.

Förhandlingarna sker med industrins normerande avtal som tung ridå. Den här gången stannade det så kallade märket på 5,4 procent i total löneökning på 29 månader.

Den som vill kan anmärka att det gick sju månader då de gamla avtalen förlängdes. Sju månader då arbetsgivarna slapp undan lönehöjningar. Så i verkligheten handlar det snarare om 5,4 procent på 36 månader, alltså tre år.

De 5,4 procenten i lönelyft ska räknas på de faktiska lönerna som betalas ut på olika avtalsområden.

Under de inledande förhandlingsrundorna har Transport och motparten, Biltrafikens Arbetsgivareförbund i vart fall enats om löneutrymmet för åkeri/terminal och för miljöarbetarna.

Det är en ekvation som kompliceras av att LO och Svenskt Näringsliv förhandlat fram en uppgörelse som förbättrar tjänstepensionen för LO-arbetarna. Ett avtal som LO-förbunden väntas haka på. Det handlar om åldersgränsen då arbetsgivarna börjar betala in pensionspremier. Den sänks etappvis från 25 till 22 år.

Kruxet är att fackförbunden får betala förbättringen med en viss avräkning på de 5,4 procenten.

I industrins uppgörelse höjs lönerna i två steg. Första höjningen är på 3 procent och sker den 1 november 2020. Nästa lönelyft kommer den 1 april 2022. Då räknas lönerna upp med 2,4 procent. (I båda fallen sker en liten reducering för tjänstepensionen.)

Med samma beräkningsgrund blir löneutrymmet för Transports åkerichaufförer och terminalarbetare cirka 815 kronor i lönehöjning från den 1 november 2020. Och ytterligare cirka 638 kronor den 1 april 2022. (Då har förbättringen av avtalspensionen kostat strax över 0,3 procent av de totalt 5,4 procenten.)

För miljöarbetarna är det utgående lönerna något högre. Det gör att löneutrymmet också blir några kronor större.

Första höjningen beräknas ge runt 827 kronor och den andra, i april 2022, ett påslag på drygt 660 kronor. (Även här har avtalspensionen kostat runt 0,3 procent.)

Tommy Wreeth skickar in en brasklapp:

– I förhandlingar får man ge och ta. Om medlemmarna vill ha förbättringar, exempelvis en extra satsning på ob, utöver de normala höjningarna, säger inte arbetsgivarna automatisk nej. Men de kräver avräkning på löneutrymmet. Det gör att lönehöjningarna kan bli lite annorlunda.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Avtal 2025. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage.

Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Avtal 2025. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.