”Vi måste vara stenhårda mot bemanningsföretagen”
En chans att lära sig mer och se hur diskussionerna går kring viktiga framtidsfrågor i resten av landet. Det är vad Christoffer Thalén från Forshaga hoppas få ut av sin första kongress. Med sina 24 år är han yngst av de 202 kongressombuden.
När Christoffer fick frågan om att nomineras som ombud tackade han ja direkt.
– Att åka på kongressen är ett hedersuppdrag, det tackar man inte nej till.
Tillsammans med två andra ombud kan han sägas representera över 10 000 transportare som ännu inte fyllt 26 år.
– Många unga vet nog inte ens vad en kongress är. Egentligen är det ju viktigt att ombuden representerar medlemmarna. Men problemet är väl att det är så få unga som är fackligt aktiva, säger han.
Lösningen tror han ligger i aktivt uppsökeri.
– Det gäller inte bara när man rekryterar ungdomar. Man måste ut och synas på arbetsplatsen, det tror jag är det enda sättet. Då får man ett ansikte på dem som är aktiva. Man förstår att facket inte bara är som ett anonymt försäkringsbolag som man betalar pengar till.
Christoffer gick med i Transport 2007, då som nu på Tidningstjänst AB i Karlstad. Efter att avdelningen besökt arbetsplatsen under en uppsökerivecka för två–tre år sedan började han engagera sig allt mer. Nu är han klubbordförande, skyddsombud och sitter i avdelningens representantskap.
Än har förberedelserna inför augusti knappt börjat, men i god tid inför kongressen ska han och de andra från avdelningen gå en kongressutbildning. Fram till dess försöker Christoffer hänga med i vad som händer i förbundet och branschen genom Transports hemsida och Transportarbetaren.
– Jag har aldrig varit på en kongress förut och vet inte om jag kommer att ställa mig upp och hålla något anförande. Jag hoppas på att lära mig, det är mycket därför jag är där.
Vilka frågor tycker du är viktiga?
– Bemanningsföretagen. Där måste facket vara stenhårt tycker jag. De är det största hotet mot lagen om anställningsskydd och andra fackliga principer.
– Även om bemanningsföretagen finns kvar måste facket organisera dem som jobbar där. Då kan man också nå fler unga.
En annan fråga som oroar Christoffer Thalén är när EU:s bestämmelser hotar att minska fackets makt, som i Laval-fallet.
– Där måste vi trycka på hårt för att inte bli bakbundna av den typen av regleringar.