Ombudsman Jan Lendin, RSO Anders Dristig och avdelningsordförande Dan Johansson på avdelning 55. Saknas gör studieorganisatören Alexander Hutter. På Transports kontor arbetar också Charlotte Wendel Lendin.
Close
Ombudsman Jan Lendin, RSO Anders Dristig och avdelningsordförande Dan Johansson på avdelning 55. Saknas gör studieorganisatören Alexander Hutter. På Transports kontor arbetar också Charlotte Wendel Lendin.
Close
Månadens avdelning

”Vi syns och folk märker att vi finns”

Uddevalla. Många mil och mycket arbete ute, trots att pandemin satt käppar i hjulet. På Transports västligaste avdelning har man funnit nya vägar. Och på bevakningsfronten har medlemsantalet ökat.

Tre av fyra killar på avdelning 55:s expedition är på plats när Transportarbetaren gör besök. Studieorganisatören Alexander Hutter hör av sig på telefon för att fråga om något.

– Det hör ändå till ovanligheten att vi är så många inne samtidigt, säger Jan Lendin, ombudsman och kassör.

”Janne” har bakgrund inom åkeri, liksom avdelningsordföranden sedan två år, Dan Johansson. Han har kvar sin tjänst på VTG, Västra Götalands transport.

Avdelningens kontor ligger i Uddevalla, på en höjd med utblick över staden. När det är klart går det att se den mäktiga bron över Byfjorden, men denna dag är det dimmigt.

Avdelning 55 täcker ett geografiskt stort område, delvis glesbefolkat. Det är inte alltid lätt att få folk att köra långt för att delta i utbildningar eller vara med på sektionsmöten. På så sett har pandemin lett fram till andra alternativ.

– Det har blivit mer kontorsjobb och skyddskommitté går att genomföra digitalt. Men skyddsronder måste ju vara på plats. Man får se till att hålla avståndet, det är inga problem, säger Anders Dristig, regionalt skyddsombud.

– Det blir ändå en hel del körande, lätt hundra mil i veckan.

Avtalspunkt Bevakningsavtalet, digitalt, fick nyligen positiv feedback. Särskilt att tiderna kunde anpassas till bevakningsanställdas ofta oregelbundna arbetstider.

Medlemsantalet har legat konstant de senaste åren, men andelen inom just bevakning växer.

– En anledning kan vara att vi har stora petrokemiska industrier i Stenungsund och Lysekil, säger Jan Lendin.

Första mars-demonstration på Gamla Svinesundsbron. Folk från Transports avdelning i Uddevalla finns på plats för att visa stöd för gränspendlare.
Första mars-demonstration på Gamla Svinesundsbron. Folk från Transports avdelning i Uddevalla finns på plats för att visa stöd för gränspendlare. Foto: Dan Johansson

Inom avdelningen utsågs ett tiotal nya skyddsombud förra året, fler än hälften var inom bevakning.

– Det märks att engagemanget vuxit. Vi får mycket fler samtal. Handlar det om arbetsmiljö bollar jag det vidare till Anders.

Och Uddevallaavdelningens RSO instämmer:

– Vi har kommit i gång och syns bättre, folk märker att vi finns, säger Anders Dristig.

Expeditionen i Uddevalla är stängd för spontana besök. De som har kontoret som utgångspunkt tycker ändå att det fackliga samarbetet inom hela regionen fungerar bra. Även över gränsen. Nyligen var de med i en svensk-norsk manifestation på Gamla Svinesundsbron, för att visa sitt stöd för gränspendlare som drabbats hårt av coronarestriktioner. Bakom manifestationen stod LO Sverige och LO Norge.

Uddevallaavdelningen har tidigare haft gemensamma uppsökerier med Fellesforbundet i norska Halden.

– Vi försöker samarbeta, fast corona har satt käppar i hjulet. Men det går, säger Jan Lendin.

Fast han och arbetskamraterna verkar ändå längta efter aktiviteter som Startpunkter med korvgrillning. Så som det var 2019.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Svår start på året för trafiken

Trafik. Extrem kyla, kraftiga snöfall och hård vind. Inställd tåg- och busstrafik, olyckor och nära tusen bilar fast på E22 i oväder. På flera håll i landet började 2024 med stora transportproblem på grund av väderförhållandena.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.