Björn Ramstedt och Per-Åke Sundkvist
Close
Björn Ramstedt och Per-Åke Sundkvist har blivit ett radarpar i det fackliga arbetet på DHL:s jättelika lager i Örebro.
Close

”Vi vann fajten om lönerna”

Lager & terminal. Rena lönesänkningar är ett växande problem i Transport. På DHL:s lager i Örebro fick fackklubben slåss stenhårt för att behålla en mångårig extrabetalning på 770 kronor i månaden.

Vi går runt i DHL:s jättelika lagerbyggnad, strax söder om Örebro. Drygt tio meter höga lagerhyllor reser sig som raukar mot det mörka plåttaket.

Det råder fotoförbud. Varför? Björn Ramstedt, sekreterare i Transports fackklubb, har jobbat på DHL i 30 år – ända sedan koncernen hette ASG. Han säger:

– Det känsliga är varorna. Kunderna. Det lär finnas en historisk förklaring. Företaget lagrade kex åt ett kundföretag. När en kex-konkurrent fick redan på det valde man bort ASG. Det finns möjligen någon sorts logik i resonemanget.

Per-Åke Sundkvist garvar. Han är klubbordförande (26 år i företaget) och har tillsammans med Björn Ramstedt blivit ett radarpar i det fackliga arbetet på en arbetsplats med omkring 100 kollektivare.

Lönen ja.

Historien går tillbaka mer än 20 år i tiden.

I flera av Transports avtal utgörs lönen av tarifflön, plus så kallad premiekompensation på några kronor.

Rörlig lönedel

”Premiekompen” var ursprungligen tänkt som en kompensation på företag där de inte gick att införa premielönesystem, alltså en rörlig lönedel ovanpå den fasta kakan.

I praktiken har fast månadslön och ”premiekomp” snarare blivit regel än undantag. För lagerarbete är ”premiekompen” fem kronor i timmen (om man har minst sex års branschvana). Fast på just terminaler och lager är det fortfarande vanligt att arbetsgivarna betalar lite extra.

– På vårt lager hade vi ett gruppackord, säger Björn Ramstedt. Företaget försökte säga upp det två gånger. Det blev tvist med Transport och 1998 frystes ackordet på 4 kronor och 42 öre per timme, utöver de fem kronorna i premiekomp.

Det motsvarar en överlön på 770 kronor. En femhundring efter skatt. Inte mycket att tjafsa om för ett storföretag som DHL kan man tycka. Fast för arbetstagarna blir det trots allt en utlandsresa på ett år.

Björn och Per-Åke berättar att företaget gjort ihärdiga försök att sänka lönen. 2009 gick facket motvilligt med på att extrakronorna bara gällde redan anställda. Nyanställda skulle inte få det frysta ackordet, utan bara avtalets lägstalön.

Lönesänkning

2016 kom nästa attack. Björn Ramstedt säger:

– Företaget kallade till information och meddelade att det frysta ackordet skulle sägas upp. Ledningen sa att verksamheten inte gick så bra, därför måste lönerna sänkas.

– Fast huvudargumentet som arbetsgivaren anförde var orättvisa. Att nyanställda inte fick det frysta ackordet, därför skulle det avskaffas. Från klubbens sida kontrade vi förstås med: ”Höj löner för de nya, i stället för att sänka för alla andra.”

Fackklubben inledde ett intensivt arbete med att leta fram gamla förhandlingsprotokoll och minnesanteckningar. Både avdelningen och förbundet involverades.

Relationerna med arbetsgivaren blev frostigare när DHL skickade ett brev till alla anställda och deklarerade att det frysta ackordet skulle tas bort i augusti 2016. I brevet stod att företaget var överens med Transport.

– Det var inte sant! utbrister Per-Åke. Folk på golvet blev skitförbannade. Men företaget stod på sig. I augusti för ett år sedan togs ackordet bort.

Transport vann matchen

Tvisten lyftes till central nivå. Transport hotade med att gå till Arbetsdomstolen och facket tog med sig frågan in i avtalsrörelsen våren 2017. Budskapet till arbetsgivarna var att det inte blir något nytt kollektivavtal, om inte redan framförhandlade löner skyddas.

Transport vann matchen. På DHL i Örebro tecknade förbundet en överenskommelse om ett nytt rörligt lönesystem. 6 000 kronor betalades dessutom ut retroaktivt för de månader som gått, utan fryst ackord.

Uppgörelsen blev sedan nyckeln till ett nytt transportavtal för hela branschen. Där enades parterna om en skrivning som skyddar även lokala uppgörelser – ”överlöner” – fram till hösten 2018. Den är den tidpunkt då endera parten kan säga upp det treåriga avtalet.

Björn Ramstedt och Per-Åke Sundkvist är nöjda:

– För mig var det skitjobbigt när vi bråkade om lönen, säger Per-Åke. Jag fick tryck på mig från företaget och från medlemmarna. Det var inga jättepengar det handlade om. Men den här femhundringen i nettolön fick stor påverkan på motivationen på golvet.

Björn fyller i:

– Företaget trodde nog aldrig att det skulle bli en sådan långbänk. Vi vann helt klart nya medlemmar genom att ta den här fajten. Tyvärr har det nya rörliga premielönesystemet inte givit någon utdelning alls nu i maj och juni.

– Det är inte bra. Kalkylen som gjordes var tänkt att ge samma utfall som tidigare. Av flera skäl blev det inte så, tyvärr.

Flera frågor

Fackklubben har drivit andra frågor också. En handlar om arbetskläder och vem som ska stå för tvätt.

En annan var semlan.

I många år bjöd DHL lagerarbetarna på en semla på fettisdagen. Den drogs in – och Transports Örebroavdelning plockade poäng på att köpa in några flak med semlor och åka ut till arbetsplatsen med.

Björn ler.

– En bagatell. Men en bagatell med stort symbolvärde. En liten gest kan betyda mycket för att visa uppskattning.

– Lönen har förstås en annan dignitet. Det finns lager och terminaler som har 20-25 kronor extra i timmen, utöver avtalet. Då börjar det få verklig betydelse för medlemmarna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.