”Vi vill att Norrland ska leva!”
Hälsingland. Mitt under brinnande pandemi flyttade Transports Hälsingeavdelning till nya lokaler. Ny ordförande är på plats och coronatiden har rullat på hyfsat. Fast ett gäng sopgubbar slog bakut, alldeles i början.
– Vi tycker det blev väldigt bra med flytten, säger veteranen och tidigare lastbilsföraren Johnny Wiklund.
Han är regionalt skyddsombud och visar in i de nya lokalerna i centrala Söderhamn.
Till kvällen står ett chaufförsmöte om taxiföraravtalet på programmet. Digitalt. Tidigare träffar har handlat om hot och våld, miljöarbetaravtalet och hur Transport och avdelningen fungerar.
– Vi lägger ut länkar på Facebook och hemsidan, så kan de som vill ansluta, säger Mikael Humlin.
Han är studieorganisatör och ny ordförande – efter 38 år som sopgubbe. Tekniken var knepig i början, men både Mikael och Johnny tycker att arbetet flutit på bra under pandemin, med hjälp av just den. Från avdelningen i Gävle får de hjälp av en ombudsman, Magnus Dawest, med rötter inom bevakning.
Både Mikael och Johnny längtar efter att ”kampdagarna”, när de ger sig ut och träffar medlemmar, ska dra i gång igen. Mikael är bra på det, tycker Johnny. Han har erfarenheten. Mikael nya, friska ögon.
– Vi jobbar som ett lag på avdelning, trivs ihop. Jag tänkte i tre månader innan jag sa ja till att bli ordförande. Det är ett stort ansvar att företräda nästan 1 000 medlemmar. De betalar min lön.
På avdelningen jobbar också Linda Björkner och svarar på medlemmarnas frågor i telefontjänsten Transport på direkten (TPD). Förhoppningen är att få fler medlemmar och mer fart på arbetet i sektionerna, för olika yrkesgrupper. I både Ljusdal och Bollnäs finns nu intresserade medlemmar.
– Hjälper vi i gång medlemmarna så kan de nå ut till fler transportare, säger Johnny.
Under pandemin har avdelningen bytt region och börjat samarbeta med avdelning 32, Mellersta Norrland, kring bland annat utbildning. De kämpar båda med de långa avstånden och bjuder in till digital-fika. Medlemmar kan logga in sig och ställa frågor kring arbetsmiljö och försäkringar.
De arga sopgubbarna då i början av pandemin, hur var det med dem? Egentligen var de rädda, säger Mikael Humlin som då var skyddsombud och fick larmet från kollegorna om kontaminerade ”coronakläder”. De låg i kärlen för pappersavfall. Det ordnades till med bättre kunskap och mindre ”felsläng”.