Färdtjänstförarna på Keolis i Jönköping vill slippa loss ur taxiföraravtalet och få ett eget avtal med timlön och lönetrappa. Från vänster: Peshraw Karim, Ove Kåremalm, Tove Griph, Özkan Omerov, Jan-Olof Svanberg, Sven-Erik Österberg och Jens Östergaard.
Close
Färdtjänstförarna på Keolis i Jönköping vill slippa loss ur taxiföraravtalet och få ett eget avtal med timlön och lönetrappa. Från vänster: Peshraw Karim, Ove Kåremalm, Tove Griph, Özkan Omerov, Jan-Olof Svanberg, Sven-Erik Österberg och Jens Östergaard.
Close

”Vi vill ha ett eget färdtjänstavtal”

Ställer krav. – Det finns inga likheter mellan taxi och färdtjänst. Ge oss ett eget avtal! Jens Östergaard och Sven-Åke Österberg har i flera år kämpat för att färdtjänstförarnas villkor och löner ska skiljas från taxichaufförernas.

Inför sommarens kongress upprepas kravet i en motion från Jönköpings taxisektion, som också stöds av hemavdelningen.

Färdtjänstförarna Jens Östergaard och Sven-Åke Österberg vill att Transport, i förhandlingarna med arbetsgivarna, ska lägga på ett extra kol för att få till ett separat kollektivavtal.

Det ska vara en överenskommelse som ska omfatta landets chaufförer som kör skolbarn, funktionshindrade, sjuka och äldre, något som numera kräver förarcertifikat i flera delar av landet, berättar Jens och Sven-Åke.

Kollegorna på Keolis serviceresor i Jönköping sluter upp kring kravet i ett fullsatt lunchrum.

– Inom färdtjänsten måste man vara både psykolog, ledsagare och medmänniska. Det är något helt annat än att köra taxi, säger Ove Kåremalm.

Arbetskamraterna nickar och pekar på orättvisan i att färdtjänstförarna, som i dag avlönas enligt taxiföraravtalet, tjänar 2 000 till 3 000 kronor mindre än Keolis busschaufförer.

Färdtjänstförarnas löner är så låga att de knappt motiverar någon som väljer mellan a-kassa och arbete att välja ratten, anser ställföreträdande arbetsledaren Thomas Persson.

– Lönerna måste upp om vi ska få tag  i några chaufförer.

Temperaturen stiger i lunchrummet. Röster blandas om ansvaret för att hantera sköra människor i utsatta situationer. Psykiskt sjuka och nyopererade. Om bårar och trappklättrare, som kräver specialutbildning.

– Det är tungt att bära en bår, säger Tove Griph.

Özkan Omerov fyller på:

– Många gånger är personerna vi ska hämta inte påklädda. Då går man in och hjälper dem på med kläderna, fast det inte är vårt jobb. Egentligen hinner vi inte. Men vad säger man till en gammal farbror som undrar: Kan du hjälpa mig in? Det är ju inte paket vi transporterar utan människor!

– Ställer vi inte upp, haglar klagomålen in, och det slår tillbaka mot chaufförerna, upplyser en kollega.

En diskussion drar i gång om för snålt tilltagna körtider. Skrivbordsprodukter, långt från verkligheten, enligt förarna.

– Stressen gör att du mår dåligt, säger Richard Malmqvist.

Färdtjänstförarna ger kalla handen till att köra på taxiförarnas provisonslön, en viss procent på inkört belopp (generellt kring 37 procent) och timersättning.

– Fast månadslön, gärna med lönetrappa, så att lönen ökar med fler år i yrket vore bra, tycker chaufförerna i Jönköping.

– Den låga lönen leder till att anställda kommer och går. Och att hela tiden söka nya tar tid och kostar pengar, påpekar arbetsledaren Thomas Persson. Han stödjer chaufförernas krav på ett eget avtal.

Om Transport lyckas teckna ett separat avtal, hur går det då med chaufförer som kör både taxi och färdtjänst?

– Det är ett av många problem vi jobbar med att lösa. Vi skulle med glädje ha skrivit på ett separat avtal för länge sen, om det verkligen garanterade bättre villkor för chaufförerna, säger Transports centrala ombudsman Lars Mikaelsson som ansvarar för taxiföraravtalet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så blir taxitelefonisternas fackbyte till Unionen

Taxiväxel. Som en del i gränsdragningsuppgörelsen mellan Transport och Unionen går taxitelefonisterna över till Unionen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.