”Vi vill nå ut till arbetsgivarna”
– Jag har svårt att se att vår marknadsföring skulle vara aggressiv. Det är oerhört viktigt att vi når ut till arbetsgivarna. Så bemöter Eva Lindh-Pernheim på Arbetsförmedlingens huvudkontor Transports kritik om att Arbetsförmedlingen uppmanar till lönedumpning.
Flera av Transports lokala ombudsmän har reagerat kraftigt över vad de upplever som Arbetsförmedlingens nya ”aggressiva” lansering av olika former av statligt anställningsstöd, som lönebidrag och nystartsjobb. (Se artikel här intill.)
Rubriken ”Vi hjälper dig sänka dina lönekostnader” på förmedlingens hemsida har väckt ont blod. Ombudsmännen är också kritiska till den bristande kontrollen av företag som får bidrag, bekostade med skattemedel. De menar att de stora summor, som pumpas ut till taxinäringen, snedvrider konkurrensen och slår ut seriösa åkerier, som inte har statligt stöd.
Uppmanar ni till lönedumpning? Arbetsförmedlingens chef, som ansvarar för det statliga stödet, Eva Lindh-Pernheim svarar:
– Förutsättningen för alla våra anställningsformer är att arbetsgivarna betalar avtalsenliga löner. Har de inte kollektivavtal ska företaget betala lön, som motsvarar avtalet i den bransch beslutet gäller, svarar Eva Lindh-Pernheim.
I fackets öron skorrar det illa när Arbetsförmedlingen lovar företag att lönekostnaden ”inte behöver överstiga 3 500 kronor i månaden om du anställer en långtidsarbetslös ungdom”. Löften ges också om att ”pröva personen upp till ett halvår som en praktikant. Helt utan kostnad!”
– Jag har svårt att uttala mig om hur olika fackliga representanter uppfattar all information. Grunden för oss är att nå ut till och försöka få kontakt med arbetsgivare, och det här är en väg att informera.
Eva Lindh-Pernheim upplever inte att Arbetsförmedlingen är aggressiv i sin framtoning
– Vi försöker skapa individuella arbetsmöjligheter, utifrån vad enskilda personer har för förutsättningar. Den som varit sjuk länge, har någon form av funktionsnedsättning eller saknar egna kontakter på arbetsmarknaden ska få möjlighet att komma ut i ett arbete, kommenterar Eva Lindh-Pernheim.
Hon säger sig inte känna igen beskrivningen från taxichaufförer och fack att Arbetsförmedlingen ”pumpar ut” förare med bidrag utan säger hellre:
– Vi har ett antal personer med lönebidrag och på nystartsjobb inom taxi.
Innan Arbetsförmedlingen godkänner en bidragsanställning kontrollerar man alltid att företaget finns registrerat hos Skattemyndigheten. Bolaget får inte ha näringsförbud, skatteskulder eller ”betydande” betalningsanmärkningar, uppger hon.
Tobias Holmberg är ordförande i handikappförbundet Unga Rörelsehindrade. Han upplever Arbetsförmedlingens annons som väldigt obehaglig.
– Jag blir förbannad över sättet man försöker få ut personer med mer eller mindre svårigheter på arbetsmarknaden. Vad är tanken? Ska Arbetsförmedlingen skänka bort arbetskraft från människor med nedsatt arbetsförmåga till företag?
Tobias Holmberg tycker att Arbetsförmedlingen hade en bättre kampanj tidigare, med temat ”Se kraften”.
– Där försökte man skildra människors olika förmåga på ett förhållandevis bra sätt. Vad man gör nu är raka motsatsen. Det låter som om man vill ge bort arbetskraft, för att den är dålig, eller sälja ut människor till lägsta pris.
– Liknelsen vid gamla tiders utauktionering av föräldralösa och hjon tycker jag är träffande, menar han.