”Vi vill nå ut till arbetsgivarna”

– Jag har svårt att se att vår marknadsföring skulle vara aggressiv. Det är oerhört viktigt att vi når ut till arbetsgivarna. Så bemöter Eva Lindh-Pernheim på Arbetsförmedlingens huvudkontor Transports kritik om att Arbetsförmedlingen uppmanar till lönedumpning.

Flera av Transports lokala ombudsmän har reagerat kraftigt över vad de upplever som Arbetsförmedlingens nya ”aggressiva” lansering av olika former av statligt anställningsstöd, som lönebidrag och nystartsjobb. (Se artikel här intill.)

Rubriken ”Vi hjälper dig sänka dina lönekostnader” på förmedlingens hemsida har väckt ont blod. Ombudsmännen är också kritiska till den bristande kontrollen av företag som får bidrag, bekostade med skattemedel. De menar att de stora summor, som pumpas ut till taxinäringen, snedvrider konkurrensen och slår ut seriösa åkerier, som inte har statligt stöd.

Uppmanar ni till lönedumpning? Arbetsförmedlingens chef, som ansvarar för det statliga stödet, Eva Lindh-Pernheim svarar:

– Förutsättningen för alla våra anställningsformer är att arbetsgivarna betalar avtalsenliga löner. Har de inte kollektivavtal ska företaget betala lön, som motsvarar avtalet i den bransch beslutet gäller, svarar Eva Lindh-Pernheim.

I fackets öron skorrar det illa när Arbetsförmedlingen lovar företag att lönekostnaden ”inte behöver överstiga 3 500 kronor i månaden om du anställer en långtidsarbetslös ungdom”. Löften ges också om att ”pröva personen upp till ett halvår som en praktikant. Helt utan kostnad!”

– Jag har svårt att uttala mig om hur olika fackliga representanter uppfattar all information. Grunden för oss är att nå ut till och försöka få kontakt med arbetsgivare, och det här är en väg att informera.

Eva Lindh-Pernheim upplever inte att Arbetsförmedlingen är aggressiv i sin framtoning

– Vi försöker skapa individuella arbetsmöjligheter, utifrån vad enskilda personer har för förutsättningar. Den som varit sjuk länge, har någon form av funktionsnedsättning eller saknar egna kontakter på arbetsmarknaden ska få möjlighet att komma ut i ett arbete, kommenterar Eva Lindh-Pernheim.

Hon säger sig inte känna igen beskrivningen från taxichaufförer och fack att Arbetsförmedlingen ”pumpar ut” förare med bidrag utan säger hellre:

– Vi har ett antal personer med lönebidrag och på nystartsjobb inom taxi.

Innan Arbetsförmedlingen godkänner en bidragsanställning kontrollerar man alltid att företaget finns registrerat hos Skattemyndigheten. Bolaget får inte ha näringsförbud, skatteskulder eller ”betydande” betalningsanmärkningar, uppger hon.

Tobias Holmberg är ordförande i handikappförbundet Unga Rörelsehindrade. Han upplever Arbetsförmedlingens annons som väldigt obehaglig.

– Jag blir förbannad över sättet man försöker få ut personer med mer eller mindre svårigheter på arbetsmarknaden. Vad är tanken? Ska Arbetsförmedlingen skänka bort arbetskraft från människor med nedsatt arbetsförmåga till företag?

Tobias Holmberg tycker att Arbetsförmedlingen hade en bättre kampanj tidigare, med temat ”Se kraften”.

– Där försökte man skildra människors olika förmåga på ett förhållandevis bra sätt. Vad man gör nu är raka motsatsen. Det låter som om man vill ge bort arbetskraft, för att den är dålig, eller sälja ut människor till lägsta pris.

– Liknelsen vid gamla tiders utauktionering av föräldralösa och hjon tycker jag är träffande, menar han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.