Plogbil i snöväder
Close
En yrkesförare som bedömer väglaget som alltför svårbemästrat har rätt avbryta arbetet.
Close

Vid svår halka: Låt stå!

Väghållning Vintern har slagit till på många håll i landet. För chaufförer kan arbetsplatsen bli livsfarlig. Men yrkesförare har rätt att ställa bilen om riskerna är för stora.

Snö, blåst och halka ställde till det i trafiken på flera håll tidigare i veckan, bland annat i Västerbotten. Flera seriekrockar skedde i Umeå och på onsdagsförmiddagen körde en lastbil i diket i Almsele utanför Åsele, rapporterar SVT Västerbotten. Också i Dalarna och Närke var det under onsdagen problem på vägarna med flera avåkningar av lastbilar.

En chaufför skriver, på en Facebooksida för yrkesförare, att 56:an mellan Sala och Heby är en isgata. I helgen omkom en person på riksvägens sträckning norrut från Heby, efter en kollision med en lastbil i svår halka.

– Bedömer man att det är fara för liv och hälsa på grund av att det är jättehalt, och kanske mycket snö, har man rätt att som anställd avbryta sitt arbete, säger Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transport.

Men det är nödvändigt att direkt informera arbetsgivaren.

– Gör du inte det kan du göra dig skyldig till arbetsvägran och få avdrag på lönen, säger han.

Om arbetsgivaren gör en annan bedömning, och hävdar att det går att genomföra arbetet, ger Martin Miljeteig rådet att vända sig till sitt lokala skyddsombud. Finns inget skyddsombud på arbetsplatsen är det i stället till sin avdelning och det regionala skyddsombudet.

Sparar på väghållning

Charina Nordwall är regionalt skyddsombud i avdelningen Mellersta Norrland. Hon är också ordförande i yrkesförarrådet i Västernorrland. Många gånger har hon hört lastbilschaufförer larma om risker på grund av väglaget. Och också att andra chaufförer, som de som kör buss, ju har rätt att avbryta jobbet om riskerna är för stora.

– Varje gång svarar jag att man har rätt att stanna. Men tyvärr är det många som inte vågar. Det måste vara extremt, extremt, extremt halt för att stanna bilen, säger hon.

– Lojaliteten mot både företag och kollegor är så stor. Godset måste komma fram, mjölken ska ut till butikerna… Och att stanna kan innebära att någon annan måste köra.

Charina Nordwall reagerar starkt på att Trafikverket konstaterat att det finns en ”överstandard” när det gäller vinterväghållningen. Det statliga verket har gjort en översyn av driften.

– Alltså, man vill spara pengar. Men samtidigt visar andra studier att 50–60 personer dör på vägarna varje år, för att de inte lyckats bemästra det hala väglaget, säger hon.

Olycksstatistiken kommer från Strada, det nationella informationssystemet för vägtransporter.

Vit vinter kan bli mardröm

Nollvisionen utgår från att allt ska göras för att förhindra att människor dör eller skadas allvarligt i trafiken, framhåller Charina Nordwall. Men när det gäller vinterväghållningen blir prioriteringen fel. I en debattartikel i e-tidningen Nordsverige ställer hon retoriskt frågan varför standarden ska vara sämre på de mindre vägarna. Just de vägar där de flesta olyckor sker.

– För oss som har vägen som arbetsplats kan den vita vintern bli en mardröm.

Själv har Charina Nordwall på morgonen kört de 30 milen mellan avdelningens kontor i Örnsköld och Östersund.

– Med anpassad hastighet gick det bra, men det var tvättbräda på vissa håll. Det blir så med för lite plogning, snön blir ihopkörd.

För stora områden för plogarna, och för sällan utförd plogning, ser hon som grundproblemen. Dessutom att tidsramarna är orealistiska. Vid kraftiga snöfall är vissa sträckor också på Europavägarna omöjliga att hinna röja i tid.

– Det är problem i hela landet, men de kan se olika ut. Här i norr är det ofta just tvättbrädesstruktur. Och spårbildning, efter personbilar, som gör spåren så smala att tunga fordon lättare får sladd som sedan inte går att parera, säger Charina Nordwall.

– Vädret kan vi inte styra över, men åtgärderna kan vi välja.

Inför jul önskar hon att inga allvarliga olyckor ska behöva ske på grund av bristande väghållning.

– Och att Trafikverket tar larmen på allvar när chaufförerna rapporterar in.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Thomas:
    14 december, 2019

    Problemet är ju att åkeriet inte tar de på alvar utan kontrar med de har ju gått förr.
    Jag har ett exempel för 2 vintrar sedan då SMHI gick ut med en klass2 varning för kraftigt snöfall man väntade ca 50-60 cm snö på kort tid samt kraftig vind efter kusten all buss trafik ställdes in samt en del tåg avgångar efter kusten på E4an va det stopp i alla dom vanligaste ställen där det är svårt att köra vinter tid , jag ringde chefen och fråga om de inte va bättre och vänta ut ovädret lite men fick till svar att vid sådana väder ska man köra med insidan av huvudet går ju bra för dom o säga som sällan kör själva men tydligen är det så att de finns inge dåligt väder för tradartrafiken , detta va bara ett av tillfällena som omständigheterna på E4an vart olidligt kör offra sträckan Hudiksvall-umeå .

Lästips:

Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.