Viktigt med åtgärder efter ILO-kritik

För några veckor sedan kritiserade FN:s arbetsmarknadsorgan, ILO, den svenska lagstiftning som kom till efter EU-domstolens Lavaldom. Trots uppmaning om att ändra lagen är det inte säkert att det kommer att bli några förändringar. – Om Sverige inte följer ILO:s krav kan vi inte kräva att något annat land gör det heller, säger Transports ordförande Lars Lindgren.

Som Transportarbetaren tidigare har berättat har ILO:s juridiska expertkommitté kritiserat den svenska lagstiftningen. De menar att lagstiftningen strider mot internationella konventioner om facklig förenings- och förhandlingsrätt.

Katarina Brännström (M) sitter med i den parlamentariska kommitté som utreder Lex Laval. Strax efter att kommitténs utlåtande hade presenterats sa hon till Dagens Arena att kritiken inte säkert kommer att påverka utredningen.

– I utredningsdirektivet utgår man från EU-rätten och hur man hanterat den i svensk lag. ILO kritiserar nu att vi har följt EU-rätten och där får regeringen svara ILO. Men jag kan inte se att det är något vi ska behandla i utredningen, sa hon.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) skrev senare i ett mail till fackförbundstidningen Publikt att kommentaren från expertkommittén är ”ett led i en viktig och fortsatt dialog som regeringen har med ILO i denna fråga”. Hon meddelar att regeringen kommer att analysera kommentaren noggrant, men skriver inte något om vilka konkreta förändringar det skulle kunna bli.

Hillevi Engström påpekar också att ILO:s kommitté efterfrågar information från Sverige om utstationering, ett område där regeringen redan har tagit flera initiativ. Hon lyfter fram att regeringen bland annat har tillsatt en utredning och har lämnat förslag till riksdagen om anmälningsskyldighet och kontaktperson vid utstationering.

Regeringen har i Lavalfrågan lutat sig mot EU-rätten, som i det här fallet strider mot ILO. Men Lars Lindgren, ordförande för Svenska Transportarbetareförbundet, menar att ILO:s konventioner måste väga mycket tyngre än EU-rätten.

– Vi anser att man måste ändra lagstiftningen så att vi får rätt att vidta stridsåtgärder för att tvinga företag att teckna kollektivavtal.

Han efterlyser tydliga åtgärder för att ILO:s konventioner inte ska förlora sin kraft.

– Om Sverige inte rättar sig efter det här innebär det att vi inte heller kan ställa krav på att länder som till exempel Kina eller Colombia ska göra det, säger han.

Lars Lindgren tycker att det är viktigt att reda ut om Europas fyra friheter (fri rörlighet för varor, personer, tjänster och kapital) går att förena med ILO:s konventioner, och hoppas att LO kommer att fortsätta arbeta med frågan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.