Close
Tisdagen bjöd på regn och blåst i Visby.
Close
Almedalen

Tuff arbetsmarknad väntar för nästa generation

Facket. I tjänstehjonsstadgan från 1833 hade arbetarna långtgående förpliktelser. Men husbonden hade också ett uttalat ansvar för arbetarna. Vilket socialt ansvar tar dagens arbetsgivare som anställer på visstid, deltid, hyvlar tjänster och hakar på gig-trenden?

LO-förbundens egen juristbyrå, LO-TCO Rättsskydd, inledde onsdagen med ett provocerande seminarium.

Budskapet var att det ansvar som staten och arbetsgivarna tidigare tog för att arbetarna åtminstone skulle ha tak över huvudet och något att stoppa i munnen nu stjälpts över på den enskilde individen.

Rättsskyddets jurister Anne Alfredson och Ellinor Gudmundsson förklarade  hur anställningsskyddslagen (las) kom till.

Den infördes 1974, efter en tid av hög arbetslöshet och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Statsmakterna ville skydda utsatta arbetstagare och borga för bestående anställningar.

Grunden i las blev fast jobb, alltså tillsvidareanställning, reglerad turordning vid uppsägning, företrädesrätt till återanställning och krav på saklig grund – om en arbetsgivare ville säga upp personal. Provanställning fanns ursprungligen inte och möjligheten till visstidsanställning var starkt begränsad.

Las ifrågasattes av arbetsgivarna redan från start. Under åren som gått har den urholkats genom en flora av visstidsanställningar och undantag i turordningsreglerna.

Anne Alfredson och Ellinor Gudmundsson beskrev hur Arbetsdomstolen (AD) genom en rad domar bidragit till att underminera anställningsskyddet än mer. AD har bland annat slagit fast att arbetsgivare kan hyra in personal, även om det finns uppsagda personer med återanställningsrätt. Domstolen har också öppnat för omreglering av tjänster, så att företag enkelt kan omplacera folk eller skära ner heltider till deltid.

LO-TCO Rättsskydd har tagit fram statistik som ger en bild av konsekvenserna.

År 2016 var:

  • 25 procent av alla anställda i Sverige deltidare.
  • deltider betydligt vanligare bland arbetare än tjänstemän. 33 procent av arbetarna jobbade deltid, mot 21 procent för tjänstemännen.
  • skillnaden stor mellan könen. 53 procent av LO:s kvinnor arbetade deltid. Mot 17 procent för männen.

När det gäller visstider har ökningen varit kraftig. År 1990 hade nio procent av alla anställda tidsbegränsat jobb. 2018 var siffran 21 procent för arbetare. Kvinnorna drabbas värst. En av fyra anställda saknar fast jobb.

Statistiken visar också att 27 procent av de tidsbegränsat anställda saknar ett överenskommet arbetstidsmått.

En del fackförbund är mer utsatta än andra. Inom Kommunals områden har 29 procent av arbetstagarna visstid.

Det brukar heta att visstidstjänster främst erbjuds unga, som kan ha påhugget som inkörsport på arbetsmarknaden. Enligt LO-TCO Rättsskydd var medelåldern på visstidarna i kommuner och landsting 37 år (år 2014).

I dag vill arbetsgivarna ha ännu större flexibilitet. Främst är det turordningsreglerna i las som ifrågasätts.

Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, anser att samhället redan vänt upp och ner på den pyramid som gällde på 1800-talet. I toppen fanns arbetaren. I basen arbetsgivaren och staten, som stod för en grundtrygghet – om än torftig.

– I dag är det arbetstagarna som bär risken, sa Holke.

Han anser att utvecklingen kommer att slå tillbaka mot samhället. När människor inte får arbeten som ger försörjning och på sluttampen en rimlig pension, är det staten och skattebetalarna som kommer att tvingas täcka upp.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Skräpiga återvinningsstationer avskräcker

Miljö. Kraftigt nedskräpade återvinningsstationer inger nästan fyra av tio svenskar en känsla av otrygghet. Vissa väljer därför att inte lämna sitt skräp. Det framgår av en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av den ideella organisationen Håll Sverige rent.

Chaufför med indraget körkort – stoppad två gånger

Miljö. Polisen stoppade samma berusade lastbilschaufför från Värnamo – två gånger – på nio dagar. Förutom att han körde rattfull hade hans körkort redan dragits in. Mannen, som är i 55-årsåldern, har gjort sig skyldig till ytterligare brott och döms till en månads fängelse.

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Tillåtet med pant på lustgastuber

Miljö. Landets kommuner får erbjuda pant till personer som lämnar in använda lustgastuber för återvinning. Den slutsatsen drar kommunernas branschorganisation Avfall Sverige som granskat lagstiftningen. ”Jättebra”, tycker miljöarbetaren Rasmus Forsberg i Göteborg.

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.