Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.
Close
Transports tredje avtalsråd gällde avtalet bevakning och säkerhet.
Close
Avtal 2025

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Förtroendevalda transportombud och ombudsmän som alla representerade avtalsområdet Bevakning och säkerhet samlades på hotell Xpo strax utanför Arlanda i mitten av november. Transport förbundsordförande

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth. Foto: Justina Öster

Tommy Wreeth inledde med att berätta att den här avtalsrörelsen började när den förra tog slut. Hur avtalsförhandlingarna har utvärderats för att se vad som kan göras bättre till den här gången. För deltagarna på det tredje avtalsrådet står det redan klart att Transport står utanför LO-samordningen.

– Vi vill inte sitta i förhandlingar med utlöpta avtal. 27 sekunder efter att avtalen har löpt ut och vi inte kommit överens om något nytt så varslar vi, sa Tommy Wreeth och fortsatte med att säga att Transport i den här avtalsrörelsen bara kan sympatisera med sig själva då de står utanför LO-samordningen.

Med under avtalsrådets inledning fanns också Adam Dobbertin, förhandlingschef, och Kim Torstensson, arbetsrättsexpert. Båda från Säkerhetsföretagen.

– Vi har inte kommit lika långt som ni. I januari ska våra ombud träffas för att ta fram yrkanden, sa Adam Dobbertin och lockade deltagarna till skratt då han berättade att han läst i Transportarbetaren att Transport liknat arbetet med att prioritera yrkande med att klä julgranen och att de (arbetsgivarna, reds anm.) då får ha julgransplundring.

Förhandlingschef Adam Dobbertin, Säkerhetsföretagen. Foto: Justina Öster

Problemställning, att behålla och locka personal till bevakningsbranschen kunde båda parter vara överens om. Men det är inte lika lätt med lösningarna. Adam Dobbertin hade ett tydligt medskick från sina medlemsföretag.

– De vill inte ha ålderstillägg och tillägg för antal år i yrket. De vill kunna ge högre lön och belöna kompetens.

Frågan kom rätt direkt om detta då innebär att Säkerhetsföretagen vill ha individuell lönesättning, något som inte finns i nuvarande avtal.

– Ja det är riktigt att vi vill ha fler inslag av individuell lönesättning. Men en ny lönemodell är inget vi snyter ur oss under en avtalsrörelse. Det måste arbetas fram på ett säkert sätt och då är det bra att vi har en partsgemensam arbetsgrupp som tittar på just den här frågan, sa Adam Dobbertin.

De flesta frågor Transport ställde till företrädarna för Säkerhetsföretagen riktades till Kim Torstensson, efter hans dragning om framtidens yrke i framtidens bransch. Ett samarbete med Bya där man tittar på bland annat civilplikt och olika utbildningssteg.

Kim Torstensson, arbetsrättsexpert på Säkerhetsföretagen. Foto: Justina Öster

–  Trots att branschen växt till följd av brottsutvecklingen i samhället och det säkerhetspolitiska läget är marginalerna fortsatt låga. Min bedömning är att branschen bär med sig en historik av hårt pressade priser, sa Kim Torstensson.

Efter inledningen fortsatte Transports delegater arbetet med att börja prioritera sina yrkanden. Men då fick varken Säkerhetsföretagen eller Transportarbetaren vara med.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Anders:
    28 november, 2024

    I min mening är det platscheferna och distriktscheferna som är det stora problemet, jag har jobbat på 3 företag unde 9 år, och har god kännedom om andra företag i min region. Chefernas beteende är ofta extremt ifrågasättningsbart gentemot kund, ibland rent kriminellt, samt fullständigt bryter mot många fackliga regler vid upprepade tillfälle emot arbetstagaren.

    Vidare så finns ofta ett mycket dåligt omdöme som går hand i hand med detta beteende och detta dåliga omdöme märks vid rekrytering samt vilka personer som lyfts fram och får mer ansvar, denna process har jag även märkts präglas av ren nepotism. Inom samtliga aktörer i min region.

    Tanken på individuell lönesättning som förmodligen till stor del skulle avgöras av närmaste chef är totalt vansinnig, och jag tror snarare att den blir en push-faktor än en pull-faktor.

  2. Mikael Westerlund:
    28 november, 2024

    Arbetsgivare i säkerhetsbranschen vill alltid förlänga förhandlingstiden pga av att vi inte får löneökningar retroaktivt. Märkligt att vi inte får det! Jobba i 17 år och det blir mycket missad lön på den tiden.

  3. jens:
    28 november, 2024

    Enda branschen som kommer undan med att låta personalen jobba 8 timmar utan rast , tom dela upp sin obetalda lunch rast. Försök att göra det attraktivt ...

  4. Danny:
    28 november, 2024

    Individuell lönesättning efter kompetens låter lockande efter 12år i branschen. Men jag är rädd att många kollegor blir orättvist bedömda. Jag har tex jobbat ensam på objekt utan kollegor, där jag lär känna kunden bättre än mig egen chef som aldrig tittar förbi (även om nuvarande objektet bokstavligen ligger 5min promenad från kontoret), under majoriteten av min tid. Hur ska jag kunna sälja in min kompetens till en chef som knappt vet att jag existerar bortom att kunden är nöjd?

    Varför är jag då ensam utan kollegor? För att Ordningsvakter tillåts jobba ensamma och "ingen annan vill" jobba på mitt objekt, kunden betalsr inte för två om dom inte måste. Jag känner ett jobbansvar, jobbet blir vad man gör det till. Andra kollegor verkar säga upp sig om dom inte får "guldpassen".

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Jan "Kirre" Kirkhaug. Bemanningsanställd lastbilsförare. Foto: Justina Öster

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.