Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.
Close
Transports tredje avtalsråd gällde avtalet bevakning och säkerhet.
Close
Avtal 2025

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Förtroendevalda transportombud och ombudsmän som alla representerade avtalsområdet Bevakning och säkerhet samlades på hotell Xpo strax utanför Arlanda i mitten av november. Transport förbundsordförande

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth. Foto: Justina Öster

Tommy Wreeth inledde med att berätta att den här avtalsrörelsen började när den förra tog slut. Hur avtalsförhandlingarna har utvärderats för att se vad som kan göras bättre till den här gången. För deltagarna på det tredje avtalsrådet står det redan klart att Transport står utanför LO-samordningen.

– Vi vill inte sitta i förhandlingar med utlöpta avtal. 27 sekunder efter att avtalen har löpt ut och vi inte kommit överens om något nytt så varslar vi, sa Tommy Wreeth och fortsatte med att säga att Transport i den här avtalsrörelsen bara kan sympatisera med sig själva då de står utanför LO-samordningen.

Med under avtalsrådets inledning fanns också Adam Dobbertin, förhandlingschef, och Kim Torstensson, arbetsrättsexpert. Båda från Säkerhetsföretagen.

– Vi har inte kommit lika långt som ni. I januari ska våra ombud träffas för att ta fram yrkanden, sa Adam Dobbertin och lockade deltagarna till skratt då han berättade att han läst i Transportarbetaren att Transport liknat arbetet med att prioritera yrkande med att klä julgranen och att de (arbetsgivarna, reds anm.) då får ha julgransplundring.

Förhandlingschef Adam Dobbertin, Säkerhetsföretagen. Foto: Justina Öster

Problemställning, att behålla och locka personal till bevakningsbranschen kunde båda parter vara överens om. Men det är inte lika lätt med lösningarna. Adam Dobbertin hade ett tydligt medskick från sina medlemsföretag.

– De vill inte ha ålderstillägg och tillägg för antal år i yrket. De vill kunna ge högre lön och belöna kompetens.

Frågan kom rätt direkt om detta då innebär att Säkerhetsföretagen vill ha individuell lönesättning, något som inte finns i nuvarande avtal.

– Ja det är riktigt att vi vill ha fler inslag av individuell lönesättning. Men en ny lönemodell är inget vi snyter ur oss under en avtalsrörelse. Det måste arbetas fram på ett säkert sätt och då är det bra att vi har en partsgemensam arbetsgrupp som tittar på just den här frågan, sa Adam Dobbertin.

De flesta frågor Transport ställde till företrädarna för Säkerhetsföretagen riktades till Kim Torstensson, efter hans dragning om framtidens yrke i framtidens bransch. Ett samarbete med Bya där man tittar på bland annat civilplikt och olika utbildningssteg.

Kim Torstensson, arbetsrättsexpert på Säkerhetsföretagen. Foto: Justina Öster

–  Trots att branschen växt till följd av brottsutvecklingen i samhället och det säkerhetspolitiska läget är marginalerna fortsatt låga. Min bedömning är att branschen bär med sig en historik av hårt pressade priser, sa Kim Torstensson.

Efter inledningen fortsatte Transports delegater arbetet med att börja prioritera sina yrkanden. Men då fick varken Säkerhetsföretagen eller Transportarbetaren vara med.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Anders:
    28 november, 2024

    I min mening är det platscheferna och distriktscheferna som är det stora problemet, jag har jobbat på 3 företag unde 9 år, och har god kännedom om andra företag i min region. Chefernas beteende är ofta extremt ifrågasättningsbart gentemot kund, ibland rent kriminellt, samt fullständigt bryter mot många fackliga regler vid upprepade tillfälle emot arbetstagaren.

    Vidare så finns ofta ett mycket dåligt omdöme som går hand i hand med detta beteende och detta dåliga omdöme märks vid rekrytering samt vilka personer som lyfts fram och får mer ansvar, denna process har jag även märkts präglas av ren nepotism. Inom samtliga aktörer i min region.

    Tanken på individuell lönesättning som förmodligen till stor del skulle avgöras av närmaste chef är totalt vansinnig, och jag tror snarare att den blir en push-faktor än en pull-faktor.

  2. Mikael Westerlund:
    28 november, 2024

    Arbetsgivare i säkerhetsbranschen vill alltid förlänga förhandlingstiden pga av att vi inte får löneökningar retroaktivt. Märkligt att vi inte får det! Jobba i 17 år och det blir mycket missad lön på den tiden.

  3. jens:
    28 november, 2024

    Enda branschen som kommer undan med att låta personalen jobba 8 timmar utan rast , tom dela upp sin obetalda lunch rast. Försök att göra det attraktivt ...

  4. Danny:
    28 november, 2024

    Individuell lönesättning efter kompetens låter lockande efter 12år i branschen. Men jag är rädd att många kollegor blir orättvist bedömda. Jag har tex jobbat ensam på objekt utan kollegor, där jag lär känna kunden bättre än mig egen chef som aldrig tittar förbi (även om nuvarande objektet bokstavligen ligger 5min promenad från kontoret), under majoriteten av min tid. Hur ska jag kunna sälja in min kompetens till en chef som knappt vet att jag existerar bortom att kunden är nöjd?

    Varför är jag då ensam utan kollegor? För att Ordningsvakter tillåts jobba ensamma och "ingen annan vill" jobba på mitt objekt, kunden betalsr inte för två om dom inte måste. Jag känner ett jobbansvar, jobbet blir vad man gör det till. Andra kollegor verkar säga upp sig om dom inte får "guldpassen".

Lästips:

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.