Villkor för framtidens yrke och bransch
Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.
Förtroendevalda transportombud och ombudsmän som alla representerade avtalsområdet Bevakning och säkerhet samlades på hotell Xpo strax utanför Arlanda i mitten av november. Transport förbundsordförande Tommy Wreeth inledde med att berätta att den här avtalsrörelsen började när den förra tog slut. Hur avtalsförhandlingarna har utvärderats för att se vad som kan göras bättre till den här gången. För deltagarna på det tredje avtalsrådet står det redan klart att Transport står utanför LO-samordningen.
– Vi vill inte sitta i förhandlingar med utlöpta avtal. 27 sekunder efter att avtalen har löpt ut och vi inte kommit överens om något nytt så varslar vi, sa Tommy Wreeth och fortsatte med att säga att Transport i den här avtalsrörelsen bara kan sympatisera med sig själva då de står utanför LO-samordningen.
Med under avtalsrådets inledning fanns också Adam Dobbertin, förhandlingschef, och Kim Torstensson, arbetsrättsexpert. Båda från Säkerhetsföretagen.
– Vi har inte kommit lika långt som ni. I januari ska våra ombud träffas för att ta fram yrkanden, sa Adam Dobbertin och lockade deltagarna till skratt då han berättade att han läst i Transportarbetaren att Transport liknat arbetet med att prioritera yrkande med att klä julgranen och att de (arbetsgivarna, reds anm.) då får ha julgransplundring.
Problemställning, att behålla och locka personal till bevakningsbranschen kunde båda parter vara överens om. Men det är inte lika lätt med lösningarna. Adam Dobbertin hade ett tydligt medskick från sina medlemsföretag.
– De vill inte ha ålderstillägg och tillägg för antal år i yrket. De vill kunna ge högre lön och belöna kompetens.
Frågan kom rätt direkt om detta då innebär att Säkerhetsföretagen vill ha individuell lönesättning, något som inte finns i nuvarande avtal.
– Ja det är riktigt att vi vill ha fler inslag av individuell lönesättning. Men en ny lönemodell är inget vi snyter ur oss under en avtalsrörelse. Det måste arbetas fram på ett säkert sätt och då är det bra att vi har en partsgemensam arbetsgrupp som tittar på just den här frågan, sa Adam Dobbertin.
De flesta frågor Transport ställde till företrädarna för Säkerhetsföretagen riktades till Kim Torstensson, efter hans dragning om framtidens yrke i framtidens bransch. Ett samarbete med Bya där man tittar på bland annat civilplikt och olika utbildningssteg.
– Trots att branschen växt till följd av brottsutvecklingen i samhället och det säkerhetspolitiska läget är marginalerna fortsatt låga. Min bedömning är att branschen bär med sig en historik av hårt pressade priser, sa Kim Torstensson.
Efter inledningen fortsatte Transports delegater arbetet med att börja prioritera sina yrkanden. Men då fick varken Säkerhetsföretagen eller Transportarbetaren vara med.