Villkor för skoltaxiförare granskas
Ilskna taxiförare träffade en politiker från ett parti på vänsterkanten. Han ställde sedan ett antal raka frågor till centerpartisten som är politiskt ansvarig för kommunens upphandlingar. Och han i sin tur lovar att följa upp hur skolskjutsarna i Haninge och Nynäshamn fungerar. Plus arbeta för att förarna får försäkringar och pension som motsvarar kollektivavtalet.
– Jag är jättenöjd med beskedet, säger Allonias Sebhatu, stridbar taxiförare som kör skoltransporter i bland annat Haninge, söder om Stockholm.
Centerpartisten Raymond Svensson, som är ordförande i Södertörns upphandlingsnämnd, har gett ett antal raka svar på den interpellation som han fick från Mattias Bernhardsson i Rättvisepartiet Socialisterna.
Bakgrunden är vittnesmål som Mattias Bernhardsson fått från chaufförer som kör skolbarn. Om att de saknar försäkringar och har långa arbetsveckor, ibland på upp till 60–75 timmar.
– Jag har gett besked om att jag kommer att agera, men inte hur jag ska göra det, säger Raymond Svensson. Det här är en väckarklocka för mig och för alla politiker – vi måste ta tillbaka upphandlingarna till politiken och inte släppa frågan helt till förvaltningarna.
Ingen ny upphandling är på gång när det handlar om skolskjutsarna i kommunen. Ett av fem områden ska förlängas eller sägas upp under nästa år, de andra rullar på.
Raymond Svenssons närmaste plan är därför att se till att tjänstemännen följer upp hur de gällande avtalen fungerar. Vad leverantörerna, det vill säga taxibolagen, kräver av sina taxiåkerier som sköter själva trafiken.
Enligt det svar han har skrivit – och ska framföra muntligt i februari – kan avtal brytas om granskningen visar att taxibolagen inte följer arbetsrättsliga lagar.
– Jag kommer också agera för att vi i framtida upphandlingar ska ställa krav på att förarna har villkor i nivå med kollektivavtalet när det gäller arbetsskade- och sjukförsäkringar, tjänstepension och avtalspension.