Vindkraftstorn på lastbil
Close
Vindkraftstorn på väg ut från Gävle hamn.
Close

Vinden ger jobb i Gävle hamn

Hamn/Åkeri. En 70 meter lång lastbilslast får de flesta medtrafikanter att haja till. Och ställer ibland till med olyckor. Men i Gävle hamn betyder vindkraften flera jobb. Åtminstone tillfälligt.

Många gigantiska transporter rullar ut på vägarna från Gävle hamn i år. På lastbilarna finns vindkraftstorn där varje del väger 85 ton, vingar på 15 ton och naceller, delen högst upp på tornet som man fäster bladen i, som väger över 100 ton. Alla delarna ska levereras till vindparker under utbyggnad, bland annat i Dalarna och Hälsingland.

Flera olyckor har inträffat. I slutet av juli välte ett fordon lastat med en vindkraftspelare nära Katrineberg i Bollnäs kommun. I augusti ramlade en 22 ton tung krandel av en lastbil, den blockerade en väg väster om Ockelbo.

Transporterna sköts av finska Silvasti, specialåkeri för gigantiska transporter. Där anser vindkraftssäljaren Jakob Antonsen att problemen ändå inte har varit särskilt stora.

– Våra chaufförer är mycket skickliga, de flesta är svenska, säger han.

Innan vindkraftsdelarna kommer ut på vägarna färdas de med båt från tillverkningsländer som Kina. Lossning och lastning sköts av hamnarbetare i Gävle.

Anders Kusbom
Anders Kusbom

– Det här ger mycket jobb och extringar tas in, och det ger mycket inkomster till hamnen, säger Anders Kusbom, hamnarbetare och arbetsledare för vindkraftshanteringen.

Drygt 1 800 delar ska också mellanlagras i hamnen, som har köpt in ett 33 000 kvadratmeter stort område för ändamålet.

Morgan Gustavsson är personalchef på Yilport, företaget som driver hamnverksamheten.

– Vi började utbilda personal i februari, både ordinarie och extra, berättar han.

Vindkraftstransporterna slår rekord i Gävle hamn i år. Hanteringen sköts i projektform. 27 personer jobbar tvåskift och bemanningen är tillfälligt ökad.

– Vi har ett gäng som lossar på båtarna och ett gäng som lastar på bilarna. Vi har kompetensmatriser för varje jobb som ska utföras, berättar Morgan Gustavsson.

Men vid årsskiftet tar jobbet slut.

– Då hoppas vi på ett nytt projekt, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Brett stöd i Teslakonflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

Transportarbetarens logga

Hamnarbetarförbundet förlorade igen

Dom. Arbetsdomstolen prövar under våren flera tvister mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar. Hittills har facket förlorat i två mål.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.