Vinst till varje pris

Ledare. Det bästa med papperstidningar är att vi – de flesta av oss – överraskas och läser saker som vi inte tänkt läsa. Saker som vi inte kände till eller ens visste att vi kunde fångas av.

Häromdagen slöbläddrade jag i den gamla kulturtidskriften Fib Kulturfront, som hade sin storhetstid på 1970-talet. Ögat fastande på en rubrik, När orden inte räcker till.

Det är en intervju med den amerikanska professorn och författaren Saskia Sassen. Hon anser att de ord vi använder i dag helt enkelt inte duger för att beskriva den enorma destruktiva kreativitet som människan visat sig besitta. Sassen menar att vi måste hitta nya raka puckar. Säg inte klimatförändringar, säg som det är. Vi är på god väg att förvandla vår planet till död jord, dött vatten!

Professorn anser att det inte längre räcker att prata om mer ojämlikhet eller mer fattigdom. Begreppen rymmer inte den ohyggliga omfattningen av dagens krig, svält, självmord, arbetslöshet och miljöförstöring.

”Fattigdom skapas. Rättvisa skapas. Fler än 50 miljoner människor har nyligen fördrivits eller flytt från sina hem. Det har vi skapat”, påpekar Saskia Sassen, som räknas som en av världens ledande intellektuella.

Inför fullsatta salonger beskriver hon hur ett slags rovdjurslogik spridit sig sedan 1980-talet. Allt handlar om pengar. Vinst. Till varje pris.

Den drivande kraften bakom rovdjurslogiken är finansmarknaden. En glupsk jättehaj som inte skapar några egentliga värden, men som invaderar hela samhället och dess invånare.

Enligt Saskia Sassen växer finansmarknaden oavbrutet och får därigenom mer och mer makt. I länder som El Salvador går uppåt en fjärdedel av hela statsbudgeten till räntebetalningar.

Även den politiska makten har infiltrerats av rovdjurslogiken. De folkvalda gör inte läxan, de försöker inte förstå vad som händer. Hävdar professor Sassen.

Vad ska vi göra då?

Till och börja med, anför hon, måste vi ”avteoretisera” diskussionen. Börja om från början och prata klarspråk.

Några färdiga lösningar presenterar hon inte, fast desto fler tankar. I grunden är människan alltså en skapare. Vi måste – alla – inse det och gå från att vara passiva konsumenter till aktiva skapare.

En viktig pusselbit, inflikar Saskia Sassen, är staten. Vi måste återta staten och få den att fungera.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Sutreplik från Ronnie Persson.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Nämn aldrig att du kör lastbil!

Hälsa. Nämn inte att du kör lastbil. I varje fall inte under ett läkarbesök för då kan det gå riktigt illa.

Verkligheten

Musik. Det är tråkigt att diska. Så jag ställer upp cd-spelaren på köksbordet, stoppar i en gammal cd med The Latin Kings – och hoppas att det ska gå bra den här gången. Det gör det inte.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Får vi stanna eller måste vi lämna?

Upphandling. Ordet upphandling får mig att rysa av obehag. Upphandling är den process som företag, organisationer med flera använder för inköp av varor och/eller tjänster. I min bransch handlar det främst om bevakningstjänster.

Vem vinner på väskförbudet?

Säkerhet. Det är snart ett år sedan som polisen införde ett förbud mot väskor på evenemang som kräver polistillstånd eller som måste anmälas till polisen. För bevakningsbranschen har det inneburit ”klirr i kassan”.

Den fackliga kampen är global

Ordförandeord. Vikten av internationellt fackligt samarbete kan aldrig underskattas. Vårt förbund arbetar inom ett flertal internationella federationer.

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Med samlad kraft kan vi få ett slut på Teslakonflikten

Öppet brev. Teslakonflikten har nu pågått under en så lång tid att det saknar motsvarighet i modern svensk fackföreningshistoria. Sverige har åter arbetsköpare som organiserar storskaligt strejkbryteri.

Fusket och utnyttjandet måste få ett slut!

Debatt. Varje år kommer chaufförer från övriga Europa till Sverige för att arbeta. Sex månader i sträck, långt från sina familjer, bor de i sina lastbilar – sover, äter och arbetar till mycket låga löner och ofta orimliga villkor – innan dem åker hem för några dagars vila. Sedan börjar cykeln om igen. Denna verklighet är oacceptabel.

Men våra villkor då?

Debatt. Läste i senaste numret av Transportarbetaren om Andres som fick gå efter att han drack energidryck på sin mack. Eftersom jag själv är stationsanställd så fick det mig att tänka på några saker.

Vägens hjältar förtjänar uppskattning

Debatt. Dygnet runt, sju dagar i veckan, sommar, vinter, höst och vår. Vilka jag pratar om? Det är vägens hjältar, de som ser till att tidningen kommer till din postlåda, de som kör taxibilen som tar dig till flyget, de som levererar paketen du har beställt.

En svårhanterad avtalsrörelse väntar

Ordförandeord. Jag tror att det blåser upp till en rätt rörig och svårsamordnad avtalsrörelse 2025. Avtalsrörelsen är, som många av er vet, perioden då vi fastställer villkoren i våra kollektivavtal. Och frågan är om vi ska vara med i en samordnad avtalsrörelse med LO eller inte.

Pengar men också tid

Ledare. Så stor löneökning skulle du haft för att matcha pris­ökningarna. Det var en rubrik i Dagens Nyheter (DN 9/9–2024 ) som fångade mitt intresse.