Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon
Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.
– Vi har undersökt behovet av skärpta krav på vinterdäck för tunga fordon utifrån ett trafiksäkerhets- och framkomlighetsperspektiv och det regelverk vi har är tillräckligt, säger Transportstyrelsens utredare Omar Bagdadi i ett pressmeddelande.
Myndigheten och Statens väg- och transportsforskningsinstitut (VTI) fick i februari förra året i uppdrag att granska om nuvarande krav på vinterdäck för tungfordon fungerar. Transportstyrelsen och VTI skulle också undersöka hur transportbranschen lever upp till kraven på vinterdäck och ifall perioden för vinterdäck kan behöva förlängas.
Vart tredje år undersöker polisen och Transportstyrelsen hur väl lastbilarna på vägen klarar kraven på vinterdäck. Resultaten från 2015, 2019 och 2023 visar att nästan alla, 98 procent, uppfyller dem.
Myndigheten stöder sig också på studier som visar att däckbyte görs innan vintern kommer. Någon skillnad när det gäller antal olyckor i halt väglag under november jämfört med övriga vintermånader märks inte heller, uppger Transportstyrelsen.
Tidigare vinterdäck behövs inte
Den utvärdering av regeländringen från 2019, som regeringen också beställt, visar inte heller på någon större förändring. Kraven som infördes då innebar att inte bara drivaxeln utan alla hjulaxlar på tunga fordon ska förses med vinterdäck. Granskningar tyder på att däck för vinterväglag användes till stor del redan före 2019.
Transportstyrelsen bedömning är också att perioden för vinterdäck inte behöver läggas tidigare än nu.
Transportstyrelsens Omar Bagdadi betonar att däcken självklart har betydelse för trafiksäkerheten. Men i och med att de generellt sett är så bra så får andra orsaker större betydelse, om olyckan är framme.
– Ofta har det brustit på ett eller flera ställen i en lång händelsekedja där många faktorer spelar in. Orsaken kan till exempel vara en annan trafikant eller dålig hastighetsanpassning av en förare, säger han.
Undanröja sämsta däcken
Dagens regler är tillräckliga, instämmer VTI.
– Med detta sagt finns det fortfarande skäl att förbättra vinterdäcken för tunga fordon. Men sådana förändringar måste göras i samarbete med däckindustrin och inom ramen för det europeiska standardiseringsarbetet, säger institutets forskningsledare Mattias Hjort.
Han lyfter fram en önskvärd höjning av den undre gränsen för driv- och bromsgrepp på snö (så kallat 3PSMF-test). Det skulle, enligt Hjort, undanröja de sämsta däcken från marknaden. Mattias Hjort föreslår även att ett test för sidgrepp på snö ska utvecklas. Detta för att kunna ställa objektiva krav på släpvagnars stabilitet.