Vintertid på söndag – tänk på det här
Arbetsrätt. Dags för tidsomställning. Det här gäller dig som jobbar natt när klockan vrids tillbaka.
När
Klockan 03:00 natten till söndagen den 30 oktober ställer vi om klockan till 02:00. Det gör att den som är ledig kan sova en timme till och att den som arbetar kan tvingas jobba en extra timme.
Lön
I de flesta kollektivavtal är det så att den som har månadslön och jobbar natt när klockan vrids tillbaka blir det en extra timme arbetad tid. Det innebär inte en extra timme betald arbetstid. Detsamma på våren. Då jobbar du en timme mindre men ska i regel ha rätt till betald för den överhoppade timmen.
Om det inte är specificerat i avtalet är den vanliga fackliga tolkningen att timanställd personal ska ha betalt för antalet arbetade timmar.
Mer lön i bevakning
I bevakningsavtalet har alla anställda rätt till att få betalt för den extra arbetade timmen och ob-tillägg när vi går över till vintertid. När vi går över till sommartid har bevakningspersonalen också rätt till lön för den överhoppade timmen.
Kör- och vilotider
När det gäller reglerna för kör- och vilotider är det viktigt att komma ihåg att det är hur länge du kör och vilar som räknas. Inte vad det står på klockan.
Trafik
I en bästsäljande boken Sömngåtan hävdar författaren Matthew Walker att tidsomställningen på våren leder till fler dödliga trafikolyckor. Hans bok har kritiserats för at ha drar för stora slutsatser från forskningen han refererar till. När statliga myndigheten Statskontoret undersökte saken 2018 kunde de inte hitta några bevis på att tidsomställningen påverkar trafiksäkerheten.
Hälsa
Tidsomställningen leder till hälsorisker för vissa enligt Statskontoret, men riskerna finns enbart på våren när vi förlorar en timmes sömn.
Det är de hälsomässigt sköra som drabbas värst av tidsomställningen och på våren ökar hjärtinfarkterna. Men mycket pekar på att hälsovinsterna med att ställa om klockan överväger riskerna för de flesta av oss.