”Vissa rehabiliterar andra avskedar”
Alna. Företagen famlar, rådfrågar fack och arbetsgivarorganisationer om hur de ska hantera narkotikamissbruk. Tydliga regler saknas, därför blir stöd, uppsägning eller avsked i hög grad upp till arbetsgivarnas goda vilja.
Informationsansvariga Ingela Eriksson vid Alna sätter fingret på otydligheten. Organisationen startades ursprungligen av arbetsgivare och fack för att hjälpa till med råd, stöd och utbildning kring droger. Alna erbjuder också utredningar och behandling.
– Illegala droger är illegala. Det är därför arbetsgivarens ansvar blir otydligt och olika företag handskas med skadligt bruk på olika sätt. Många arbetsgivare säger tvärt att illegal verksamhet kan vi inte ha på vår arbetsplats, säger hon.
Facket stödjer sig på las, föreskrifter i arbetsmiljölagen och Socialförsäkringsbalken och hävdar att arbetsgivaren har rehabiliteringsansvar för narkotikaberoende anställda?
– I princip har arbetsgivaren det. Men så kommer vi till det kniviga, att narkotika är olagligt och då kan arbetsgivaren frisäga sig från sitt ansvar, hävdar Ingela Eriksson.
Hon beskriver cannabis som förrädiskt.
– Det kan sitta kvar i kroppens fettvävnad och ge utslag på test i upp till sex veckor. Men vi har nolltolerans för narkotika, enligt Svea rikes lag.
Lagstiftningen krockar och frågan skulle behöva tydliggöras, betonar Eriksson. Ändå uppfattar hon att många arbetsgivare är generösa och erbjuder anställda, som mår dåligt, behandling.
Ingela Eriksson ser drogtester som ett komplement till tydliga riktlinjer och utbildning av chefer och medarbetare.
– Enbart tester är att kasta pengarna i sjön, jämfört med utbildade chefer som ser tidiga tecken och vågar ta samtal. Riskerna för skadligt bruk är högre vid skift- och ensamarbete och då kan tester vara ett stöd, säger Ingela Eriksson.