Vita Jobb: ”Facken måste bli bättre på uppföljning”
Den så kallade Vita Jobb-modellen är ett oerhört kraftfullt verktyg för att få kommunernas leverantörer att hålla schyssta sociala villkor. Men de fackliga konsulter, som enligt Vita Jobb-modellen ska granska företagen, brister ibland i sin kontroll. Det sade arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö vid ett Almedalsseminarium i går.
Vita Jobb-kampanjen innebär, i korthet, att en kommun ställer tydliga sociala krav vid sina upphandlingar. Ett företag som vinner en upphandling ska skriftligen förbinda sig att tillämpa kollektivavtalsenliga villkor. Dessutom ska företaget bara använda underleverantörer med kollektivavtalsenliga villkor. Svart arbetskraft får inte förekomma hos vare sig entreprenör eller underentreprenörer.
Företaget ska dessutom aktivt kontrollera att dess underleverantörer har F-skattebevis samt betalar skatter och arbetsgivaravgifter. Företaget måste också acceptera att fackliga konsulter gör kontroller på arbetsplatsen.
Delaktiga är Transport, Byggnads, Fastighetsanställdas Förbund, Kommunal och Målareförbundet. Enligt Transports tredje vice ordförande Martin Viredius har även LO-ledningen ställt sig helhjärtat bakom kampanjen.
Den kommun som kommit längst i Vita Jobb-arbetet är Malmö, som upphandlar för fem miljarder kronor varje år. Där införs upphandling enligt Vita jobb-modellen på prov nu i höst, i fyra olika branscher. Taxi, bygg, städ och vägunderhåll är tänkbara alternativ.
Målet är att Malmö stad ska utveckla ett permanent system, för alla branscher, till våren 2013.
– Den starkaste faktorn som gör Vita Jobb till ett oerhört kraftfullt verktyg är, att om företaget inte tillämpar kollektivavtalsenliga villkor så kan kommunen säga upp avtalet. Och kräva skadestånd, sade Kurt Junesjö vid ett seminarium i Almedalen i går.
Han betonade dock att avtalsuppföljning är en nödvändig del av systemet.
– Kommunerna har ofta bra skriven upphandlingspolicy, men den svenska avtalskulturen har en tendens att se jobbet som klart i samma stund som avtalet är underskrivet. De schyssta villkoren tillämpas inte alltid i praktiken, och här måste facken bli bättre i sin uppföljning.
Kerstin Ahlberg, hedersdoktor i juridik, deltog också i seminariet. Hon betonade att kommunerna inte bara har rätten, utan faktiskt också skyldigheten, att kontrollera så villkoren i upphandlingen följs.
– Det är ett krav enligt EG-rätten. Annars diskrimineras de seriösa företag som räknat in villkoren i upphandlingen, till förmån för de oseriösa som inte gjort det, sade hon.
Andreas Schönström, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, medgav att kommunerna behöver bättra sig – både när det gäller avtalsuppföljning, och när det gäller upphandling i stort.
– Vi som politiker måste vara självkritiska. Vi har upphandlingsenheter som är underbemannade, och politikerna vågar knappt fråga dem hur det går för man vill inte höra svaret. Vi måste centralisera upphandlingen och plocka in upphandlarna i kommunledningen, sade han.
För att Vita Jobb ska uppfylla de övriga kraven enligt upphandlingslagen, måste fackförbunden även bli tydligare med vad som egentligen utgör kollektivavtalsenliga villkor inom varje specifikt arbetsområde, enligt Kerstin Ahlberg.
– Det gäller att facken talar om vad som utgör minimikraven. Men vissa fack, inte minst Byggnads, vill inte riktigt gå ut med vad som är exempelvis minimilön enligt ”kollektivavtalsenliga villkor”. För då förstör man marknaden för avtal med riktiga kollektivavtal.
Men i det stora hela är Vita Jobb ett välkommet och hoppingivande initiativ, enligt flera av deltagarna på seminariet.
– Benägenheten att teckna kollektivavtal har minskat i Malmö, som överallt i Sverige. I det läget kan vi göra som arbetarrörelsen har gjort under lång tid nu: Vi kan sitta och klaga över allt vi tappat och förlorat. Eller så kan vi använda de medel vi har, där upphandlingen kanske är det främsta, sade Andreas Schönström.
Han fortsatte:
– Den kommunala upphandlingen i hela Sverige omsätter uppskattningsvis 600 till 800 miljarder varje år. Ska alla de pengarna bara användas till att alltid få lägsta möjliga pris? Målet med svensk offentlig upphandling kan inte vara Ullared. Visst, Ullared är säkert bra när man vill ha en billig jacka, men när man vill ha bra bostäder, förskolor, vägar… då måste andra aspekter också få spela in.
Kurt Junesjö beskrev satsningen i Malmö som något av en vägvisare.
– Om det går vägen där, så tror jag att alla socialdemokratiskt styrda kommuner i Sverige kommer att följa efter, sade han.