Färdtjänst, Nävertorp i Sörmland
Close
Färdtjänsten befinner sig i botten av taxiträsket, enligt Helena Blomstrand. Bilden är från ett annat tillfälle.
Close
Kongress 2017

Vittnesmål från taxiträsket: ”Vi är livegna”

Färdtjänst Kravet på ett modernt färdtjänstavtal skapade rejäl debatt, innan kongressen beslutade att bifalla motionen från Jönköpingsavdelningen. Förbundet ska nu fortsätta jobba för bättre villkor för färdtjänstförare och för att kommunerna väljer bolag med kollektivavtal i upphandlingarna.

Under våren har färdtjänstförarna i Jönköping lobbat hårt för motionen, som går ut på att Transport ska arbeta för ett färdtjänstavtal som är ”anpassat för branschens tuffa krav och särskilda behov”.

Flera ombud tolkade skrivningen som att Jönköpingsförarna, och förbundet, vill ha ett separat avtal för samhällsbetalda körningar. En av dem var Vasilios Papoutsis, taxiförare från Umeåavdelningen.

– Färdtjänsten har alltid varit en viktig del av verksamheten hos oss. Det skulle kännas konstigt att dela kollektivavtalet i två. Jag inser att många slagits hårt för drägligare villkor i branschen, men två olika avtal splittrar förarkåren och gör oss svagare.

– Jag förstår heller inte hur två skilda avtal skulle kunna tillämpas, när chaufförer kör både vanliga taxikunder och färdtjänst under samma arbetspass. Med två avtal ser jag en risk för avtalsshopping, därför yrkar jag avslag på motionen.

Jens Östergaard, Jönköping, klev upp och försvarade kraven:

– Vi som kör färdtjänst har inte bara ett yrke. Vi fungerar som sjuksköterska, ambulanspersonal, kurator, psykolog, vaktmästare. Med ett separat färdtjänstavtal kan vi få in fler medlemmar och då blir vi starkare.

Helena Blomstrand är en finurlig färdtjänstförare i avdelning 51:

– Jag finns i taxiträsket, det vet jag redan. Jag kör blandat, men 99 procent är färdtjänst. Vi jobbar ibland 13 timmar utan rast. Vi är livegna. Vi står i princip aldrig vid taxistationen och läser tidningen, som taxiförare ibland gör. Jag vill sätta press på arbetsgivarsidan.

Stefan Nilsson, förare i Örebroavdelningen, försökte få kongressen med sig på ett förbud för så kallad procentlön vid alla samhällsbetalda körningar. Men han fick backa – kravet var nytt och kunde inte stuvas in i motionen som ett tilläggsyrkande.

Mats Andersson, ombudsman i Göteborg, gav sig in i debatten med orden:

– Om syftet är att göra två separata avtal, då måste det bli avslag på motionen!

I sitt yttrande försvarade förbundsstyrelsen motionen. Förbundets åkeriombudsman Lars Mikaelsson – nu nyvald förbundssekreterare – sa:

– Jag tror att ni övertolkar motionen. Under lång tid har vi arbetat för att förbättra villkoren inom taxi och färdtjänst. Det är förmodligen så att vi måste arbeta in regler för samhällsbetalda körningar i det nuvarande taxiföraravtalet. Så bifall motionen!

Omröstningen gick smärtfritt. Det blev bifall.

Nej till motion om solidaritet

I en separat motion efterlyser Malmöavdelningen solidaritet med taxi- och färdtjänstförarna. Kravet som ställs är att Transport inte ska skriva på något enda kollektivavtal med Biltrafikens arbetsgivare – förrän alla avtalen är färdigförhandlade och ligger klara för påskrift.

– Jag har träffat många taxiförare. Man blir förfärad över vittnesmålen. Tyvärr går det så här när man avreglerar en transportbransch, sa Stefan Andreasson, väktare i Malmö.

Kongressen röstade nej till kravet, men biföll en generell skrivning som säger att Transport ska ställa upp solidariskt för ”svagare avtalsområden”.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.