Ingela Johansson
Close
”Volontärtjänsten är frivillig. Därför är luften så fin. Alla gillar jobbet och ser fram mot att komma hit. Det är få arbetsplatser förunnat”, säger Ingela Johansson. Hon har nu ett kort betalt påhugg på en plantskola.
Close
Månadens medlem

”Volontärjobbet är min rehab”

Frivilligarbetare. Väktaren Ingela Johansson kraschade. Efter en tid i lugn och tystnad fick hon tid att göra det hon alltid velat, bli volontär. – Jobbet i Erikshjälpens kafé är min själv-rehab.

Ingela dyker upp bland hyllorna i barnhjälps-organisationens second handbutik i Örebro. En lång kö ringlar till kassan, sorlet stiger över semlorna i serveringen.

Ingela är öppen och rak, skojar friskt med ett målande språk. Berättade hon inte skulle man inte ana tiden av utmattningssyndrom och depression. Att hon slutade efter 14 år på samma bevakningsbolag. Flydde till torpet och tystnaden i Bergslagsskogarna. Orsaken återger Ingela i ord som underbemanning, bristande arbetsledning och personalbrist.

– Jag körde själv tre och en halv tjänst tills det sa krasch i skallen och jag däckade ihop.

Ingela Johansson
Det bästa med volontärjobbet är alla möten, säger Ingela Johansson.  Foto: Justina Öster

Ingela skär en bit av räkmackan. Det är första gången hon själv smakar, annars brukar hon stå i köket och breda och servera dem. Att hon hamnade som obetald frivilligarbetare hos Erikshjälpen bottnar i att hon gillar loppis och gamla prylar.

Stiftelsen startades av blödarsjuka ”farbror Erik” och där hade Ingela tidigare fyndat både soffa och fåtöljer.

– Här verkade personalen så trevlig, så jag gick in och frågade om de behövde hjälp.

Ingela såg framför sig att hon skulle gå och plocka ute i butiken. Men eftersom hon drivit ett eget kafé förr blev hennes naturliga plats kafeterian.

– Jag har funderat på att bli volontär sedan jag var 18 år. Nu fick jag chansen att ha det gott en tid. Men, säger hon och skrattar. Jag måste sluta köpa alla ljuskronor som kommer in.

Ansjovismackor, Ingela Johansson
En bricka med nygjorda ansjovismackor på väg till hungriga kafégäster.   Foto: Justina Öster

Det roligaste med den ideella tjänsten är alla möten med människor, tycker Ingela. Både med de andra volontärerna och besökarna, inte minst alla goa gubbar.

Positiv stämning finns i luften. Den kommer ur att människor jobbar frivilligt, allt efter dagsform och förmåga, tror hon. Själv har hon varit på plats två, tre gånger i veckan. I pass på tre, fyra timmar.

– Man har ingen press på sig här. Ville jag skulle jag kunna gå in och bara såsa. Fast jag har ju lite duktig-flicka-syndrom förstås och har åkt hit och städat efter stängning också.

Ingela Johansson rekommenderar fler att testa.

– Att komma hit och träffa folk har hjälpt mig tillbaka. Det är min egenfixade rehabilitering, säger hon.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.