Wermdö Flistransporter blåste Linus på slutlönen

Åkeri. Det är inte bara Shahab Enferadi som blivit blåst på lön av företaget Wermdö Flistransporter. Linus Mellblom, chaufför från Gävle, har kopplat in både Transport och Kronofogden i försöken att få ut slutlönen på sammanlagt 40 000 kronor.

Linus Mellblom hade det chaufförsjobb som Shahab Enferadi tog över i januari 2017. Deras berättelser är påfallande lika.

Linus anställdes i augusti 2016 och till en början fungerade det bra, berättar han:

– Företaget vill framstå som seriöst och den första tiden kom lönen som den skulle. Men ganska snart började det spåra ur. Åkeriet fick ekonomiska problem och drog av olika kostnader på min lön.

– Bland annat fick jag betala självrisken på 6 000 kronor efter en kollision med ett rådjur. En larmdosa till bilen försvann. Det påstods vara mitt fel och jag fick löneavdrag på 4 000 kronor.

Även Linus Mellblom reagerade över arbetstiderna:

– Jag jobbade måndag till fredag, tio, tolv timmar per dag. Dessutom jobbade jag helger i bland och man förväntades tvätta och meka med bilen på ledig tid, utan betalning.

Linus sa upp sig och slutade den 13 januari, efter bara ett halvår. När slutlönen och semesterersättningen uteblev kopplade han in facket.

– Transport kallade företaget till förhandling, men åkaren förhalade hela tiden. Det gick inte att få till något möte, så min lönefordran har gått till Kronofogden.

Precis som i fallet Shahab Enferadi hotades Linus Mellblom med stämning.

– Åkeriet påstod att jag orsakat skador för uppåt 200 000 kronor, pengar som jag skulle tvingas betala.

Någon stämning har inte kommit och Linus har nytt jobb. Han säger:

– Jag har gått vidare nu och funderar inte så mycket över tiden på Wermdö Flistransporter. Jag väntar på mina pengar. Men det är klart man blir mörkrädd över att det finns sådana här åkare.

Transportarbetaren har gjort nya försök att få kontakt med ansvariga på åkeriet, utan framgång.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ricken kilbäck:
    30 juli, 2017

    Ja fortsätt gräva å namnge det nya bolaget, bra.

  2. Ingvar Mellblom Pappa till Linus:
    30 juli, 2017

    bra att det kommer fram vilka rötägg det finns i branchen

  3. Thomas "ertho" Eriksson:
    28 juli, 2017

    Påstår åkaren att det finns en skuld så bör denne kunna verifiera detta skriftligt om man begär så och det är inte olagligt att be och få det på papper, möjligtvis obekvämt, vilket åkaren nog är införstådd med. Vad är sant i detta? och framförallt vad tänker sig det fackliga förbund, som Linus förmodligen tillhör, kunna tänkas ställa upp på med t.e.x juridisk rådgivning etc,...-eller helt enkelt driva en process åt Linus om det finns en saklig grund, som kan bevisas vill säga. (påstår därmed inte att Linus har fel, men det bör kunna bevisas för att en process skall kunna komma till stånd)
    Mvh/ertho

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.