Transports Göran Larsson och Wilfred Mandhla i Stockholm.
Close
Transports Göran Larsson och Wilfred Mandhla i Stockholm.
Close

Wilfred organiserar tusentals

Wilfred Mandhla håller ordning på Transports projekt i Malawi och Botswana. Nu är han i Sverige för att rapportera hur det går. Vi träffade honom – och fick höra om ett fackligt arbete i både med- och motvind.

Kommer inte arbetarna till facket får facket komma till arbetarna. Det är vad som hände i Malawi 2007. Det gick rykten om att anställda inom säkerhetskoncernen G4S hade det riktigt uselt. För att ta reda på hur det stod till kavlade facket upp ärmarna. Svenska Transport var på plats.

– Vi åkte ut i landet och knackade på dörrarna hos arbetarna, berättar Wilfred Mandhla som är Transports koordinator på plats. Vi frågade dem hur det stod till och fick höra hur låga löner de hade, hur dåliga deras arbetsförhållanden var och hur illa de bodde.

Med ekonomisk hjälp från svenska Transport gick de till domstol – och vann. Fram tills dess hade transportfacket i Malawi haft 500 medlemmar. Nu växte antalet snabbt till över 7 000.

– Många insåg vikten av att organisera sig, säger Wilfred Mandhla.

Malawi är ett av Afrikas fattigaste länder. Aids är en av de största dödsorsakerna och medellivslängden är 45 år. Omkring 60 procent av befolkningen är analfabeter.

Kommunikationerna är dåliga. Det tar lång tid att resa och internet fungerar inte alltid som det ska. Arbetare på landsbygden har inte heller alltid en dator att kommunicera via, säger Wilfred Mandhla. Det är så facket i mångt och mycket måste jobba, genom uppsökande verksamhet.

– Det kan ta en hel dag att resa 60 mil för att hjälpa en enda person. Vi passar alltid på att besöka fler arbetsplatser i området när vi är ute, men ändå. Det tar tid och kostar pengar. Där är hjälpen från Transport helt avgörande.

Men facket växer trots risiga förutsättningar allt mer.

– Malawi är ett framgångsexempel, säger Göran Larsson som är Transports internationella ombudsman. De är bra på att organisera de anställda.

Medan fackets arbete i Malawi främst går ut på att värva fler medlemmar ligger fokus i Botswana på att stärka facket när det gäller kunskap hos fackliga ledare och medvetenheten om rättigheter hos medlemmarna.

– I Botswana har vi stora problem med outsourcing, säger Wilfred Mandhla. Många har förlorat sina jobb och därmed har facket förlorat många medlemmar.

– Facket har slagits itu av outsourcingen, säger Göran Larsson. Anställda splittras och facket får hela tiden börja om från början.

– Men nu börjar facket få tillbaks arbetarna igen, säger Wilfred Mandhla. Folk har förstått att de måste gå samman. Facket har också utarbetat en strategi till och med år 2020 för att organisera fler, och siktar nu på att få in även flyg och taxi. Men det är en lång väg kvar att gå.

I Malawi organiserar transportfacket personal inom flyg, buss, lastbil, båt, bensin och övervakning. I Botswana organiseras anställda inom järnväg, logistik och lager.

Uppskattningsvis är omkring 30 procent av de anställda i dessa sektorer med i facket.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Wilfred Mandla

”Bidra med vad du kan till cyklonens offer”

Världen. Wilfred Mandla, koordinator för Transports fackliga projekt i Malawi, vädjar till fackets medlemmar om hjälp efter cyklonen Idais dödliga framfart. – Bidra med vad du har. Allt behövs, människor har ingenting.

Wilfred Mandhla

Wilfred Mandhla

... som besöker Transports förbundskontor i Stockholm denna vecka.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett femte tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.