Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gig-jobb På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Norrköpings Tidningar har granskat Wolt och för en första, publicerad, del talat med ett tjugotal matbud. Plattformsföretaget kommer också till tals och klargör att det inte är aktuellt med högre löner.

Buden vittnar om slavliknande förhållanden där de bara får betald för tid när de ”är i tjänst” – levererar en order – vilket tvingar fram arbetsdagar, med väntan på uppdrag, på upp till tolv timmar. Sju dagar i veckan. Och trots det till en lön omöjlig att leva på, för vissa 10 000 kronor i månaden efter skatt.

Mats L Andersson Transport avdelning 4 Östergötland
Mats L Andersson. Foto: John Antonsson

– Jag förstår att de strejkar. Att buden organiserar sig är enda sättet att få bättre villkor, säger Mats L Andersson, ombudsman på Transport avdelning 4 Östergötland.

Han förstår samtidigt att det är svårt för matbuden hos ett plattformsföretag som Wolt att gå med i facket. De har helt enkelt inte råd. Trots att Transport inte har några medlemmar hos företaget i Norrköping kan det finnas vägar för facket att hjälpa till för bättre villkor.

– En tanke är att bearbeta Arbetsmiljöverket att se hur det går ihop med arbetstidslagstiftningen. Enligt buden jobbar de ju 200 procent, får inte ihop till veckovilan och slår på kort tid i övertidstaket på månadsbasis, säger Mats L Andersson.

– Arbetsmiljöverket har ju också möjlighet att utfärda sanktionsavgifter. Om uppgifterna stämmer skulle i sådana här fall handla om vitesbelopp på runt 50 000 kronor per anställd och månad. Och då tycker jag att det vore läge att göra tillsyn i stället för hos seriösa företag.

Möjlighet till kollektivavtal

Bara om det finns fackanslutna anställda på en arbetsplats kan en arbetsgivare tvingas förhandla om kollektivavtal.

Journalisterna på Norrköpings Tidningar, som gjort Wolt-granskningen, sökte för ett par veckor sedan upp lokalavdelningen i Linköping och talade med ordförande Joakim Carlsson och Mats L Andersson.

Transport är det fack matbuden ”borde” vara med i.

Ombudsman Mats L Andersson uttrycker i tidningen att systemet med ersättning bara när buden levererar order måste få ett stopp: ”Är man tillgänglig för arbete så ska man ha lön för det. En kassör i en butik får ju inte bara betalt när varorna ligger på bandet.”.

Och till NT säger han också att det faktum att Woltbuden inte är medlemmar inte utesluter att facket kan bistå:

– Ja, jag är alltid sugen på att ta en fajt och det sitter väl i ryggmärgen att man vill hjälpa de svaga i samhället. Och när det är människor som blir utnyttjade går jag i gång ännu mer.

Förutom att trycka på Arbetsmiljöverket om att granska hur arbetstidslagstiftningen följs kan det finnas andra möjligheter. Transport skulle kunna kalla till avtalsteckning, vilket kan göras även lokalt. Försök att värva medlemmar trots allt vore ett annat sätt.

Wolt avvisar krav

Buden i Norrköping strejkade den 25 mars framför allt för högre löner. De bud Norrköpings Tidningar talat med tjänar runt 10 000 kronor före skatt. Men Wolt är tydliga i sitt svar: Buden kommer inte att få högre lön.

– Gällande ersättning så ligger vi bra till i branschen, säger Richard Lindeen, operativ chef på Wolt till tidningen.

Hur många bud totalt i Norrköping som är anslutna till appen vill Wolt inte uppge.

Wolt vill heller inte betrakta sig som arbetsgivare, och därmed tvingas ta arbetsgivaransvar. I stället är matbuden egenföretagare eller frilansar anslutna till andra bolag.

Arbetsmiljöverket har tidigare beslutat att Wolt trots det har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Beslutet överklagades och Wolt fick först rätt i förvaltningsdomstolen. Men i slutet av förra året slog förvaltningsrätten, den högre domstolen, fast att plattformsföretaget trots det har arbetsmiljönsvar för matbuden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Johan Lindholm Foto: Clara Dagh

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.