Ygeman: Behovspröva arbetskraftsinvandring
Migration. Den 1 juni skärptes kraven vid arbetskraftinvandring. Nu vill regeringen strama åt ytterligare och tillsätter en utredning som ska presentera förslag som stoppar arbetstillstånd för jobb där det inte är brist på arbetskraft.
Vid en pressträff onsdagen den 29 juli sa migrationsminister Anders Ygeman (S) att de svenska reglerna för arbetskraftsinvandring länge varit världens mest liberala. Då det inte krävts bindande avtal, saknats arbetsmarknadsprövning och inte funnits regler för hur många arbetskraftsinvandrare som får komma till Sverige. Ministern konstaterade att det var en annan färg på regeringen som lättade på regelverket 2008.
– Avregleringarna har haft allvarliga konsekvenser för Sverige. Människor utnyttjas av organiserad kriminalitet. Det har öppnat för lönedumpning, sa Ygeman.
Enligt ministern har en klar majoritet av arbetskraftsinvandrarna i Sverige jobb som kräver lite eller ingen utbildning alls. Samtidigt som många invandrare som fått asyl i Sverige har svårt att få jobb.
Regeringen tillsätter nu en utredning som ska ge förslag på hur de nya reglerna ska utformas.
– Principen är att arbetskraftsinvandring utanför EU begränsas till yrken där det råder brist på personal, sa Ygeman.
Utredningen ska också komma med förslag om hur arbetsmarknadsprövningen ska fungera i praktiken och se till facket och arbetsgivarnas organisationer får insyn.
– Löner, arbetsmiljö och säkerhet ska inte understiga det som står i lag och kollektivavtal, sa Ygeman.
Regeringen vill också avskaffa så kallat spårbyte. Alltså möjligheten att först söka asyl i Sverige och om det nekas söka arbetstillstånd på plats i Sverige. Enligt ministern får ett tusental personer spårbyte beviljat varje år. Ofta för jobb inom restaurang, städ och lager.
– Det är relativt lågkvalificerade yrken där det ej råder arbetskraftsbrist. Det blir till stora kostnader eftersom de först hamnar i asylsystemet.
Höjda sanktionsavgifter för företag som bryter mot reglerna ska också utredas.
Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 juli 2023.