Alen Omerbasic Majstorov
Close
”Yogan hjälper mig att komma i balans, bli mig själv mer och fatta bättre beslut”, säger Alen Omerbasic Majstorovic.
Close
Månadens medlem

”Yogan blev min räddning”

Kropp och själ. Ordningsvakten Alen Omerbasic Majstorovic börjar varje morgon med en kall dusch. Så blandar han gurkmeja i varmt vatten, dricker och brer ut yogamattan.

Mattan är vit, som Alens yogakläder. Vit färg anses inom yogan stärka auran, alltså energifältet runt kroppen. Är det starkt känner vi oss starka och i kontakt med oss själva. Vi håller oss friska.

En svag aura innebär motsatsen. Vi blir lätt sjuka, tappar bort vilka vi är, känner oss ockuperade och styrda av andra människors vilja och humör.

Alens yogastund varar från några minuter upp till flera timmar. En kvart räcker långt, tycker han. Vi träffas i familjens ljusa lägenhet i Nässjö. En rad statyetter av Buddha och en stor gonggong med ljud värdigt en kyrkklocka vittnar om yogastudion han tidigare drev.

– Jag vill sammanföra kroppen, sinnet och själen till en helhet. Yoga och meditation gör mig mer närvarande, öppnare mot andra människor och saker som händer runt omkring mig, säger Alen.

Samtidigt vill han inte låta flummig och pracka på andra sina val. Var och en skapar sin egen livsriktning, upprepar han.

Alen Omerbasic Majstorovic
I kundalini-yoga är det större fokus på den mentala och andliga delen av yoga.  Foto: Justina Öster

Men den som ändå vill testa kan börja med det lättaste, föreslår Alen.

– Andningen, ett jättebra verktyg för att lugna ner kroppen.

Den är viktig inom kundalini-yoga, där övningarna inte är så fysiskt krävande. Kolla på youtube, råder han. Själv fann Alen yogan i Sverige, efter att han flytt från kriget i forna Jugoslavien 1994.

– Jag var uppstressad och behövde kroppsligt fokus i mig. Yogan blev min räddning och är det fortfarande. Ett sätt att hålla mig i balans.

I jobbet som ordningsvakt har Alen daglig nytta av yogan. Det handlar om att inte ta in andras ilska och frustration vid ingripanden. Att efteråt se på sina tankar och känslor, acceptera dem och tänka: De är inte jag.

– Då försvinner de efter ett tag och man kan släppa det som hänt. Vad händer annars, om man möter en annan människa med sin frustration?

Vi lever i en tid av kroppshysteri, men att ägna sig åt sin kropp är inte ytligt, anser Alen.

– Din kropp är ditt eget tempel, om du vårdar och tar hand om din kropp mår du bra inuti. Men många träningsformer är inte så hälsosamma i dag utan mer utseendestyrda. Är du stressad kan du behöva lugnare träning för att må bra, annars blir du mer stressad, säger Alen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kollegorna lyser upp flygvärden Danijel Kovacic arbetsdagar. ”Vi är glada, sociala och utåtriktade, även om vi fått stiga upp 03.00. Annars skulle det vara svårt att ha det här jobbet.” Foto: Justina Öster

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Illustration snabbkoll. Illustratör: Mattias Käll

Det här gäller för dig som är behovsanställd

Bevakningsavtalet. I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."