corona

Fler hamnar i syd permitterar

Hamn. Stopp för virkesexport och pausad bilimport. Kommunala bolaget Hallands Hamnar korttidspermitterar ett femtiotal anställda till följd av coronapandemin.

Hamnsektorn såg i början av coronakrisen ut att klara sig förhållandevis väl, jämfört med andra transportnäringar. Men passagerartrafiken har i stort upphört och i april ledde också nedgång i godstrafik till korttidspermitteringar vid flera hamnar.

Jörgen Wärja är ordförande för Transports hamnavdelning Syd- och Västsverige. I hans ”hemmahamn” Trelleborg är målet att slippa permittera över huvud taget.

– Vi märker av en nedgång, men är inte så hårt drabbade som andra. Vi har ju framför allt ett godsflöde här – trailertrafik som kan variera från vecka till vecka, säger Jörgen Wärja.

Den senaste veckan har han fått några samtal från Varberg, som rör permitteringarna vid hamnen:

– Det handlar om att man tar in blixt, fast den fast anställda personalen är korttidspermitterad.

Hallands Hamnar har från den 1 maj korttidspermitterat de anställda, 32 hamnarbetare med kollektivavtal och 17 tjänstemän. De arbetar vid hamnarna i Halmstad respektive Varberg.

– Vi vill säkerställa att vi går med vinst och att våra anställda har ett jobb att gå tillbaka till. Det innebär att vi tar ansvar för vår ekonomi, säger bolagets vd Björn Alvengrip, till Hallands Nyheter.

Han förklarar nedgången med minskad export av sågade trävaror, samt att bilimporten varit pausad sedan mars.

Minskad efterfrågan

Även hamnen i Mönsterås har drabbats av kraftigt minskad efterfrågan på virke från utlandet. I mitten av april permitterades 30 anställda och jobbar nu bara 40 procent av sin vanliga arbetstid.

Bara en dag tidigare kom beskedet att Malmö hamn säger upp 40 anställda. Egna sparpaket och statligt stöd räckte inte för att rädda alla jobb vid Skandinaviens största bilhamn.

Patrik Östbjerg är ombudsman på Transports andra hamnavdelning, Hamn-Norrland/Mellansverige. På fredag ska han förhandla med Mönsterås hamn. Eventuellt kan det bli tal om att utöka permitteringsgraden, till nu tillåtna 80 procent, som innebär att de anställda bara jobbar 20 procent.

Godstrafiken i övriga ostkusthamnar har också gått ner, men i varierande grad. I Gävle hamn fortsätter arbetet än så länge som vanligt utan permitteringar.

– Det kan ändras från vecka till vecka, mycket händer väldigt snabbt. Men framför allt är det ju kryssningar som corona slagit mot. Finlandsfärjorna har ju ingen persontrafik alls, säger Patrik Östbjerg.

– Extra känsligt är det för Eckerölinjen. Där ligger färjorna i hamn, det finns inget jobb att göra.

De anställda vid bolaget, som trafikerar linjen Grisslehamn – Eckerö på Åland, är korttidspermitterade och arbetar från den 1 maj bara 20 procent.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ett skepp kommer lastat med bananer – och kokain?

Hamn. Förra veckan stängdes fyra hamnarbetare av i Helsingborgs hamn. De är inte misstänkta för något brott men är kollegor till den man som är åtalad misstänkt för att inifrån hamnen hjälpt kokainsmugglare i stor skala.

Transportarbetarens logga

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Brett stöd i Teslakonflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.